Fănuș Neagu ar fi implinit 90 de ani. Cum arată casa în care a copilărit scriitorul
Fănuș Neagu a fost un povestitor, memorialist, romancier, nuvelist și dramaturg care a adus un aport important la evoluția literaturii române.
Fănuș Neagu a fost memorialist, nuvelist, romancier și dramaturg român.
S-a născut la 5 aprilie 1932, în localitatea Grădiștea de Sus, județul Brăila și a murit la dată de 24 mai 2011. Numele real este Ștefan Neagu.
Citeste si: Casa luxoasă a lui Pablo Escobar din Columbia a fost demolată
Casa în care s-a născut Fănuş Neagu a fost renovată, în 1959, de fratele scriitorului, apoi reparată de autorităţi, în perioada 2008-2011. Amenajarea ca muzeu a fost făcută de specialişti de la Muzeul Brăilei „Carol I”, împreună cu Anita Neagu- fiica scriitorului, în baza fotografiilor vechi de familie.
Casa este una tipică satului de câmpie, prevăzută cu prispă şi are în ipostaza de casă memorială şapte încăperi, organizate în două compartimente tematice.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Unul dintre ele ţine de aspectul rural, de etnografia locului şi este alcătuit din elemente de interior specifice unei gospodării ţărăneşti din Bărăgan, gen obiecte de uz casnic, unelte, scoarţe, aşezate după rosturile unei astfel de locuinţe.
Camera de zi a fost amenajată după particularităţile unui astfel de spaţiu, cu un radio de pe vremuri, cu tablouri cu fotografii ale membrilor familiei, cuverturi, broderii şi multe alte lucruri specifice unui interior ţărănesc din secolul trecut.
Urmează bucătăria, apoi camera cu unelte de tâmplărie, pentru că tatălui lui Fănuş Neagu îi plăcea să meşterească lemnul. Este expusă acolo o adevărată colecţie de rindele şi multe alte unelte folosite în prelucrarea lemnului.
În anul 1954 debutează cu povestirea "Dușman cu lumea", în revista Tânărul scriitor, iar în anul 1960 are loc debutul editorial cu volumul de povestiri "Ningea în Bărăgan", retipărit în 1964 sub titlul "Cantonul părăsit".
În anul 1960 publică "Somn de la amiază", iar în 1962, "Dincolo de nisipuri", în anul 1967 publică "Vara buimacă", iar piesă "Scoică de lemn" este pusă în scenă la Teatrul Nottara din București. Publică ulterior, în anul 1979, "Cartea cu prieteni", în anul 1981- "Insomnii de mătase", în anul 1985- "A două carte cu prieteni". În anul 1985 i se joacă piesele "Echipa de zgomote" la Teatrul Majestic și "Olelie" la Teatrul Național din București.