Fănuș Neagu a fost memorialist, nuvelist, romancier și dramaturg român.

Fănuș Neagu s-a născut pe 5 aprilie 1932, în Grădiștea, Brăila

S-a născut la 5 aprilie 1932, în localitatea Grădiștea de Sus, județul Brăila și a murit la dată de 24 mai 2011. Numele real este Ștefan Neagu.

Citeste si: Casa luxoasă a lui Pablo Escobar din Columbia a fost demolată

A studiat primii cinci ani de școală primară în satul natal. Și-a continuat studiile între anii 1944-1948 la Liceul Militar din Iași și a urmat Școală Pedagogică nr. 2 din București, iar în 1952 a devenit cursant al Școlii de literatură "Mihai Eminescu" până în anul 1953. Între anii 1954 și 1957 studiază la Facultatea de Filologie din București, dar nu își încheie studiile.

În perioada decembrie 1993- 1996, Fănuș Neagu a fost director al Teatrului Național din București. În noiembrie 1993 devine membru corespondent al Academiei Române, iar pe 21 decembrie 2001 a devenit membru titular al aceleiași instituții.

Cum arată casa în care și-a petrecut copilăria Fănuș Neagu

Casa în care s-a născut Fănuş Neagu a fost renovată, în 1959, de fratele scriitorului, apoi reparată de autorităţi, în perioada 2008-2011. Amenajarea ca muzeu a fost făcută de specialişti de la Muzeul Brăilei „Carol I”, împreună cu Anita Neagu- fiica scriitorului, în baza fotografiilor vechi de familie.

Casa este una tipică satului de câmpie, prevăzută cu prispă şi are în ipostaza de casă memorială şapte încăperi, organizate  în două compartimente tematice.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Unul dintre ele ţine de aspectul rural, de etnografia locului şi este alcătuit din elemente de interior specifice unei gospodării ţărăneşti din Bărăgan, gen obiecte de uz casnic, unelte, scoarţe, aşezate după rosturile unei astfel de locuinţe.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Camera de zi a fost amenajată după particularităţile unui astfel de spaţiu, cu un radio de pe vremuri, cu tablouri cu fotografii ale membrilor familiei, cuverturi, broderii şi multe alte lucruri specifice unui interior ţărănesc din secolul trecut.

Urmează bucătăria, apoi camera cu unelte de tâmplărie, pentru că tatălui lui Fănuş Neagu îi plăcea să meşterească lemnul. Este expusă acolo o adevărată colecţie de rindele şi multe alte unelte folosite în prelucrarea lemnului.

Opere celebre scrise de Fănuș Neagu

În anul 1954 debutează cu povestirea "Dușman cu lumea", în revista Tânărul scriitor, iar în anul 1960 are loc debutul editorial cu volumul de povestiri "Ningea în Bărăgan", retipărit în 1964 sub titlul "Cantonul părăsit".

În anul 1960 publică "Somn de la amiază", iar în 1962, "Dincolo de nisipuri", în anul 1967 publică "Vara buimacă", iar piesă "Scoică de lemn" este pusă în scenă la Teatrul Nottara din București. Publică ulterior, în anul 1979, "Cartea cu prieteni", în anul 1981- "Insomnii de mătase", în anul 1985- "A două carte cu prieteni". În anul 1985 i se joacă piesele "Echipa de zgomote" la Teatrul Majestic și "Olelie" la Teatrul Național din București.

Printre volumele pe care le-a scris se mai numără "Întâmplări aiurea și călătorii oranj" (publicistică), romanul "Scaunul singurătății", nuvelele "Dincolo de nisipuri", iar în anul 1993 i se joacă la Teatrul Național din București și la Teatrul Național din Timișoara piesă "Casă de la Miezul Nopții sau "Paiață sosește la timp".

A primit, printre altele, premiul Uniunii Scriitorilor din România, pentru volumele "Cantonul părăsit", "Frumoșii nebuni ai marilor orașe", "Echipa de zgomote", "Casă de la Miezul Nopții sau Paiață sosește la timp".

Citeste si: Cum arată casa în care s-a născut și a copilărit Adrian Paunescu. Locuința din Copaceni a fost renovată și deschisă publicului


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si