Fasole bătută. Rețeta originală cu ceapă și usturoi
Fasole bătută. Fasolea este un aliment extrem de beneifc și poate fi de ajutor în diete datorită carbohidraților, proteinelor și fibrelor, cât și conținutului scăzut în calorii, grăsimi și sare.
Se spune că această legumă există de 8000 de ani și este una dintre cele trei surori ale bucătăriei Americii Precolumbiene, împreună cu porumbul şi dovleacul.
Aztecii cultivau "ayacolt", adică fasolea împreună cu porumbul pe care aceştia îl utilizau pe post de par pentru a se căţăra. Astăzi fasolea este una dintre sursele de bază de albumine vegetale din lume. Se întâlneşte în bucătăriile tuturor popoarelor.
Citeste si: Imagini șocante la un spital din România. Pacienții de la urgență erau plimbați cu scaunul de la bar
Citeste si: Oana Roman și Marius Elisei, din nou împreună. Cum s-au fotografiat cei doi la o nuntă
- Fasole uscata alba- 300 g sau luati fasole gata fiarta la conserva
- Ceapa alba- 5 buc, cantitatea de ceapa depinde de preferintele dvs- o puteti micsora sau mari
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
- Usturoi- 4 catei- sau 1 lingurita de usturoi granulat
- Frunza de dafin- 2 buc
- Ulei de floarea soarelui- 100 ml
- Sare- 1 linguri puneti dupa gust
- Piper negru- 0.25 lingurite optional
- Pasta de tomate- 2 linguri
Fasolea se fierbe in multa apa, cu 2 frunze de dafin, 1 ceapa intreaga si 2-3 inguri de ulei- o fierbeti la foc mic, fara sare, si daca nu ajunge apa adaugati doar apa clocotita fierbinte. Altfel se intareste si nu va fi atata de buna.
Cand este moale, scoateti ceapa, frunza de dafin, scurgeti apa. Păstrați apa in care a fiert fasolea. Peste fasolea scursa adaugati usturoiul pisat, sarea si piperul dupa gust. Pisati bine toata fasolea, cu blenderul sau cu presa pentru piure. Dupa ce ati facut piureul probati inca o data de sare, daca mai este nevoie mai adaugati. Apoi ca sa obtineti un piure mai moale (daca este mai uscat piureul obtinut), puteti sa mai adaugati apa in care a fiert fasole, cate putin, ametecati pana obtineti consistenta dorita.Piureul
de fasole il puneti in farfurii si neteziti cu o lingura, recomand sa nu puneti un strat mai gros de 1.5- 2 cm.Fasolea este plina de fibre atat solubile, cat si insolubile. Ea contine chiar cea mai mare cantitate de fibre dintre toate legumele. Fibrele sunt o componenta dietetica importanta pentru sanatate. In plus, consumul de fasole ajuta si la imbunatatirea nivelului colesterolului si la reducerea riscurilor de boli cardiace.
Mai mult, fibrele promoveaza sanatatea tractului digestiv si pot reduce unele tipuri de cancer. Fasolea contribuie si la mentinerea cantitatii de zahar sau glucoza, niveluri esentiale pentru reducerea riscului de a dezvolta diabet si pentru combaterea acestei afectiuni, iar cu toate aceste proprietăți aveți toate motivele să consumați fasole bătută.