Fazele lunii se referă la formele în care Luna poate fi văzută, formele acesteia schimbându-se constant.

Luna exercită o mișcare de rotație în jurul Pământului pe o orbită aproape circulară, cu o perioadă de 27,3 zile. Această perioadă este denumită „perioada siderală” în care, practic, Luna se întoarce în aceeași poziție în raport cu stelele.

Atunci când identificăm fazele Lunii trebuie să luăm în considerare orientarea Soarelui (singura sursă de lumină), a Pământului și a Lunii.

fazele lunii

Vizual fazele Lunii

[Sursa foto: astro-urseanu.ro]

Fazele Lunii în februarie 2024. Când este Luna Nouă și Luna Plină?

Potrivit astro-urseanu.ro, fazele Lunii în februarie 2024 vor fi:

Luna Nouă va fi pe data de 10 februarie 2024 la ora 00:59. Luna Nouă este atunci când Luna se interpune între Pământ și Soare, fiind iluminat discul de pe fața nevăzută. Se produce la șapte zile după Ultimul Pătrar. 

Citește și: Fazele lunii în ianuarie 2024: Când avem Lună Nouă și Lună Plină?

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

luna noua

În februarie 2024, Luna Nouă va fi pe data de 10 februarie la ora 00:59. 

[Sursa foto: astro-urseanu.ro]

Primul Pătrar va fi pe data de 16 februarie 2024 la ora 17:01. Primul Pătrar are loc atunci când Luna este la distanță de 90° est, față de Soare; în acest punct, se vede doar jumătate din discul lunar iluminat (jumătate din dreapta). Se produce la șapte zile după Luna Nouă. 

Luna Plină va fi pe data de 24 februarie 2024, ora 14:30.

Luna Plină se petrece atunci când Luna se află la 180° de Soare; atunci se vede tot discul lunar iluminat (când Luna se afla în faza de Lună Plină, răsare când apune Soarele și apune când răsare Soarele). Se produce la șapte zile după Primul Pătrar.

luna plina

În februarie 2024, Luna Plină va fi pe data de 24 februarie, ora 14:30.

[Sursa foto: astro-urseanu.ro]

Ultimul Pătrar va fi pe data de 3 februarie 2024 la ora 01:17. Ultimul pătrar este atunci când Luna se află la o distanță de 90° vest, față de Soare; este iluminată jumătatea din stânga a discului lunar. Se produce la șapte zile după Lună Plină, conform sursei citate anterior.

Curiozități despre fazele Lunii

Astronomul grec Meton a descoperit că fazele Lunii pică în aceeași zi a anului o dată la 19 ani. Ciclul de repetare a fazelor Lunii se numește „ciclu metonic”. Spre exemplu, dacă pe data de 18 martie 2003 este Lună Plină, la distanță de 19 ani, pe data de 18 martie 2022, este Lună Plină din nou.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Citește și: Luna Plină în ianuarie 2024: este un moment puternic pentru a te exprima, poate exista chiar un motiv pentru a sărbători. Zodiile care au parte de o perioadă minunată

La doi ani distanță de la producerea unei anumite faze a Lunii se va produce faza precedentă în aproximativ aceeași zi a calendarului.

La distanță de opt ani se produc aceleași faze ale Lunii, însă cu o întârziere de o zi sau două în Calendar.

La o distanță de 372 de ani după producerea unei faze ale Lunii, va fi aceeași fază în aceeași zi din calendar. Astfel, Luna Plină care a fost pe 18 martie 2003 va fi și în anul 2375.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si