Fenomen meteo straniu în România. Ce s-a văzut pe cer în timpul codului roșu de viscol - VIDEO
Un fenomen meteo straniu a avut loc sâmbătă noaptea în România, în timpul viscolul puternic care a adus "infernul alb" în regiuni întinse din sud-estul țării. Ce s-a văzut pe cer în plin cod roșu timp ce viscolul a adus infernul pe pământ - VIDEO mai jos.
Author: Sorin Negru duminică 26 noiembrie 2023 , 12:57
Fenomenul meteo neobișnuit a fost înregistrat în județul Constanța, aflat duminică dimineața sub COD ROȘU de viscol, împreună cu alte trei județe din sud-estul României.
Locuitorii din Constanța au înregistrat fulgere puternice, urmate de tunete în plin viscol care a redus vizibilitatea spre zero. "Iarna cu fulgere și tunete!", a scris pe Facebook Florin Roată, din Constanța.
În imaginile publicate pe paginile de socializare, se poate vedea cum fulgerele luminează complet cerul nopții, exact în momentele în care ninge și vântul bate puternic.
Meteorologii explică fenomenul prin suprapunerea unei mase de aer cald deasupra păturii de nori de zăpadă.
Ciclonul din aceste zile a creat haos în sud-estul țării
Meteorologii au actualizat duminică dimineață avertizările meteo, introducând codul roșu pentru mai multe zone din sud-ul țării.
Vinovat de căderile puternice de zăpadă este un ciclon mediteranean. Au fost anunțate viteze ale vântului cuprinse între 110 și 130 de kilometri pe oră.
Sunt prognozate furtuni extrem de puternice, de forța unui uragan care este măsurat, în mod normal, de la 119 kilometri pe oră în sus. Inclusiv
vizibilitatea a scăzut spre zero în zonele aflate sub avertizare cod roșu.
Fulgere și tunete de vară în plin viscol
Înregistrările video stranii, cu fulgerele de vară în plin viscol, au fost realizate la ora 5 dimineața în județul Constanța.
Cerul se face complet luminat, deși afară era încă întuneric.
Meteorologii au spus că traiectoria ciclonului este imprevizibilă.
Din acest motiv, cantitatea precipitațiilor, respectiv, extinderea zonelor predispuse la ninsori, pot varia de la o zi la alta.
Totuși, cele mai predispuse zone la ninsoare, unde zăpada se va depune într-un strat considerabil, sunt sudul Transilvaniei, centrul și sudul Moldovei, dar și sud-estul țării, Muntenia și Dobrogea.