Un nou studiu confirmă că nucleul interior al Pământului se rotește mai lent decât de obicei, începând din anul 2010.

Această "răsturnare de situație” misterioasă ar putea ajunge, de asemenea, să modifice ușor rotația globală a planetei, prelungind zilele de pe Terra.

Inima planetei noastre s-a învârtit neobișnuit de încet în ultimii 14 ani, confirmă un studiu recent prezentat de Live Science.

Dacă această tendință misterioasă continuă, s-ar putea prelungi zilele Pământului- deși efectele ar fi probabil imperceptibile pentru noi.

Ce se întâmplă cu nucleul interior al Pământului

Miezul interior al Pământului este o bucată de fier și nichel solid de mărimea lunii, care se află la mai mult de 4.800 de kilometri sub picioarele noastre.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

Nucleul este înconjurat de miezul exterior- un strat foarte fierbinte de metale topite similar cu cele din miezul interior- care este înconjurat de o mare mai solidă de rocă topită, cunoscută sub numele de manta și crustă.

Deși întreaga planetă se rotește, miezul interior se poate învârti cu o viteză ușor diferită de cea a mantalei și a crustei din cauza vâscozității nucleului exterior.

De când oamenii de știință au început să cartografieze straturile interioare ale Pământului cu înregistrări detaliate ale activității seismice în urmă cu aproximativ 40 de ani, miezul interior s-a rotit puțin mai repede decât mantaua și scoarța.

Dar într-un nou studiu, publicat pe 12 iunie în revista Nature, cercetătorii au descoperit că din 2010, nucleul interior a încetinit și acum se rotește puțin mai lent decât straturile exterioare ale planetei noastre.

Ce se întâmplă cu nucleul interior al Pământului

Ce se întâmplă cu nucleul interior al Pământului

[Sursa foto: Pexels.com]

Oamenii de știință, nedumeriți de rotația nucleului interior al Pământului

"Când am văzut pentru prima dată seismogramele care au sugerat această schimbare, am rămas nedumerit”, a declarat John Vidale, seismolog la Universitatea din California de Sud, Dornsife, într-un comunicat.

"Dar când am găsit încă două duzini de observații care semnalau același model, rezultatul a fost inevitabil”, a explicat fizicianul american.

Dacă rotația nucleului interior continuă să decelereze, atracția sa gravitațională ar putea determina, în cele din urmă, straturile exterioare ale planetei noastre să se rotească puțin mai încet, modificând durata zilelor noastre, spun cercetătorii.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si