In articol:
Imaginile de coșmar sunt filmate în localitatea Horia din Tulcea. O viitură iscată din senin a provocat dezastru pe șosea. Șoferii s-au trezit în mijlocul unui potop care a purtat mașinile ca pe niște bărci de hârtie și le-a proiectat în șanțuri și în copacii de la marginea drumului.
În asemenea capcane de apă, salvarea de vieți omenești a devenit instant alertă maximă, mai ales că oamenii speriați ca de moarte au înroșit firul la 112. Unul dintre autoturisme a fost găsit de pompieri acoperit de aluviuni.
Peste 20 de pompieri au fost mobilizați în județul Tulcea
29 de pompieri au căutat mai bine de o oră mașinile împrăștiate în toate direcțiile. Oamenii rămași captivi au fost salvați cu excavatoarele. Rău a fost și în oraș, unde o ploaie torențială a inundat străzile în doar câteva minute.
Imagini înfiorătoare au fost surprinse și în Bacău. Trăsnetul a lovit un copac lângă o terasă, iar un tânăr s-a ferit în ultima clipă din fața pericolului. Și în Constanța, cerul a fost brăzdat de fulgere.
Alex Trandafir, specialist în schimbări climatice: „De ce vedem tot mai des furtunile acestea severe? Aceste schimbări climatice la rândul lor duc la creșterea numărului și intensității fenomenelor meteorologice care pot deveni astfel mai extreme.
Tânărul masterand la schimbări climatice în Londra spune că România nu va mai avea în viitor un climat temperat continental.
Alex Trandafir, specialist în schimbări climatice: „România își va pierde acea parte temperată. Ne vom îndrepta spre o climă care să fie caracterizată de mai multe extreme, pentru că asta este practic crima continentală.”
Mai rău e că astfel de fenomene au repercusiuni grave. În Harghita, mai mulți copaci căzuți pe șine au blocat trenurile și sute de călători au rămas prizonieri în câmp.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
În ultimele cinci zile cu fenomene extreme, trenurile au strâns întârzieri de 40 de zile.