Close sidebar
Close sidebar

Fermierii au mers cu tractoarele în fața Parlamentului European de la Strasbourg. Mai multe autostrăzi sunt blocate în Spania, Belgia și Olanda

Fermierii au protestat din nou în fața Parlamentului European astăzi chiar când prședinta Comisiei Europene ține un discurs în fața europarlamentarilor.

Madalina Grigore,

Fermierii au mers cu tractoaele în fața Parlamentului European de la Strasbourg. Mai multe autostrăzi sunt blocate în Spania, Belgia și Olanda

[Sursa foto: Profimedia]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Au fost luate măsuri de securitate pentru a bloca accesul a 500 de protestatari prezenți la Strasbourg. Fermierii care au venit cu tractoare se îndreaptă spre Parlamentul European. 

Mai multe echipaje de poliție au fost prezente la fața locului pentru a se asigura că protestul nu va lua amploare. Măsurile de securitate au fost sporite în zonă.

Fermierii cu steaguri și pancarte cer să li se rezolve revendicările.

Fermierii au mers cu tractoaele în fața Parlamentului European de la Strasbourg. Mai multe autostrăzi sunt blocate în Spania, Belgia și Olanda

[Sursa foto: Profimedia]

Autostrăzi blocate de protestele fermierilor

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus marţi să fie retras un proiect de lege prin care să reducă la jumătate utilizarea pesticidelor în Uniunea Europeană, care a fost blocat de eurodeputaţi şi criticat în cele mai recente proteste ale fermierilor, spune Agerpres.

Element central al Pactului verde european, proiectul legislativ pentru pesticide propus în iunie 2022 de Bruxelles urmărea să reducă la jumătate până în 2030 utilizarea şi riscurile la nivelul Uniunii Europene ale produselor chimice fitosanitare (comparativ cu perioada 2015-2017).

Propunerea, respinsă la sfârşitul lunii noiembrie în Parlamentul European, în momentul în care negocierile erau încurcate, „a devenit un simbol al polarizării", a mărturisit ea în plenul PE la Strasbourg. 

Citeste si: Cine este și cum arată Alina, soția lui Gabriel Cotabiță: „I-am dat un mesaj pe Facebook, ca un fan obișnuit”- kanald.ro

Citeste si: Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”- wowbiz.ro

Citeste si: Rezultate parțiale la alegerile prezidențiale. Călin Georgescu trece pe primul loc și în diaspora- antena3.ro

Fermierii din Spania au blocat marți traficul pe principalele autostrăzi, alăturându-se colegilor europeni care protestează pentru costurile mari, birocrație și concurența din țările care nu fac parte din Uniunea Europeană, spune Reuters.

"Cu nuanţe diferite, la nivelul întregii Uniuni Europene, avem aceleaşi probleme", a declarat Donaciano Dujo, vicepreşedintele ASAJA, una dintre cele mai mari asociaţii ale fermierilor spanioli.

"Mediul rural s-a săturat", a transmis Dujo.

La Girona, tractoarele s-au adunat cu o zi înainte de proteste, având pancarte pe care scria „fără fermieri nu există mâncare”. Fermierii spanioli, la fel ca cei din Franța, Belgia, Italia și Portugalia se plâng de birocrația europeană care devine tot mai greoaie, iar prețurile sunt mici pentru produse și creșterea costurilor.

Aceștia spun că regulile sunt impuse fermierilor europeni, pentru protejarea mediului, îi fac mai puțin competitivi spre deosebire de fermierii din alte regiuni, cum ar fi America Latină sau ţările care nu fac parte din Uniunea Europeană. Ultimele zile au fost marcate de blocajele instituite de fermieri în Franţa şi Belgia au luat amploare și în unele cazuri au avut loc confruntări violente cu poliţia.

Și în Olanda fermierii protestatari au blocat autostrăzi și au aprins focuri, potrivit poliției și presei din Olanda.

Fermierii din Belgia şi din Olanda s-au alăturat protestelor care au început la inițiativa agricultorilor din Franţa în ianuarie și care s-au dus mai apoi în Germania, Polonia, România, Grecia şi Italia.

Citeste si: Pensionarele vor primi 375 de lei, pe lângă pensie, în luna decembrie. Cine beneficiază de această sumă?- kfetele.ro

Citeste si: Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e prea târziu. Mi-am dovedit că sunt un om prea mândru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Rezultate parțiale la alegerile prezidențiale. Călin Georgescu trece pe primul loc și în diaspora- antena3.ro

Revendicările acestora sunt aproape asemănătoare: venituri prea mici, inflaţie, concurenţă străină, o creștere exagerată a preţurilor carburanţilor.

Comisia Europeană (CE) a promis joi seara, măsuri menite să protejeze ”interesele legitime” ale agricultorilor europeni. Mai exact, o reducere a ”poverii administrative” a Politicii Agricole Comune (PAC) vizate de manifestanţi, notează Digi 24. 

Trafic blocat în Vama Giurgiu

Traficul efectuat prin PTF Giurgiu-Ruse a fost blocat marți pe ambele sensuri de circulație, cauza fiind un protest al fermierilor bulgari care are loc în sensul giratoriu de la punctul de frontieră Ruse.

În contextul frontierei comune cu România, spaţiile pentru proteste sunt: Podul Dunării I (Giurgiu- Ruse), Podul Dunării II (Calafat- Vidin), localităţile Tutrakan, Silistra, Kardam şi Durankulak. Se ia în calcul și blocarea punctelor de trecere a frontierei corespondente acestora, precum PTF Giurgiu- Ruse, PTF Vidin- Calafat, PTF Silistra- Ostrov Călăraşi, PTF Kardam- Negru Vodă şi PTF Durankulak- Vama Veche.

Producătorii agricoli bulgari vor să blocheze intersecții şi segmente de drum din interiorul Bulgariei, cum ar fi traseul Sofia- Ruse, în zona localităţii Gorni Dabnik şi în dreptul localităţii Lukovit.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI