Daniel Alexandru, șeful laboratorului de agrometeorologie din Administrația Națională de Meteorologie (ANM), a explicat în exclusivitate pentru Kanal D importanța acestui centru european atât pentru fermierii români, cât și pentru alte țări din regiune.

Citește și: VIDEO- Fructele și legumele, mai scumpe din cauza inflației. Fermierii nu au vești bune pentru viitor/ Pământul este uscat în mai multe zone din țară

Centrul European de Agrometeorologie pentru Regiunea VI a Europei, găzduit de România, este primul de acest fel din lume.

"Ideea a pornit din partea Organizaţia internaționale de meteorologie în 2019, când România, prin intermediul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) și a departamentului de Agrometeorologie, a fost desemnată în crearea unui astfel de centru european disponibil pentru regiunea VI a Europei", a explicat Daniel Alexandru.

În cadrul centrului sunt elaborate prognoze şi avertizări meteorologice dedicate special pentru agricultură, bazate pe tehnici moderne de teledetecţie şi date satelitare.

Premieră în agrometeorologie: un "hub științific" cu impact regional

Potrivit șefului de laborator din ANM, noul centru are ca misiune prezentarea unor informații la nivel regional din punctul de vedere al impactului agriculturii, ca urmare a fenomenelor meteo extreme generate de schimbările climatice.

"Se are în vedere crearea unui cadru de lucru prin intermediul acestui centru a țărilor din regiune și dezvoltarea unor proceduri, tehnici și produse care să fie puse la dispoziție regional, nu doar la nivel național, prin intermediul expertizei țărilor care se regăsec în această regiune", a precizat oficialul din ANM.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Proiectul a fost generat și pornit din fonduri europene pentru a se crea cadrul fizic și științific "pentru realizarea unui așa-zis hub științific" în ceea ce privește colaborarea acestor departamente de agrometeorologie la nivel european.

Țările din regiunea VI a Europei au numai de câștigat prin" punerea în comun a unor produse, hărți, tool-uri care să fie utile nu doar fermierilor, ci și unor instituții legate de agricultură în vederea unei mai bune intervenții- bune practici, ghiduri și politici administrative", după cum ne-a explicat Daniel Alexandru.

Informațiile furnizate de acest centru european de agrometeorologie ajută în luarea unor măsuri potrivite pentru dezvoltarea sau adaptarea agriculturii la schimbările climatice.

România este gazda Centrului European de Agrometeorologie pentru Regiunea VI a Europei, primul centru de acest fel din lume, în care sunt incluse țările care aparțin de această regiune.

De ce este important pentru România acest centru regional

Prin operaționalizarea Centrului European de Agrometeorologie s-a creat un cadru de comunicare și de schimb de experiență în ceea ce privește produsele și serviciile puse la dispoziția fermierilor

"Atât tehnologia, cât și procedurile și instrumentele utilizate au fost foarte utile pentru realizarea unor intervenții importante pentru fermierii din România. Aceste bune practici pot să fie transferate și către celelalte țări din regiune", a explicat Daniel Alexandru.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, despre boala cumplită cu care mama lui s-a confruntat. Ce spune antrenorul despre starea ei de sănătate? „Întotdeauna există riscul să reapară.”- kfetele.ro

Citeste si: Suma colosală încasată de România la EURO 2024. Care sunt echipele de club din România care vor primi bani de la UEFA- radioimpuls.ro

Ca urmare a înființării acestui centru, fermierii din România vor putea beneficia de informaţii cu o acurateţe mult mai bună.

"Pentru Romania este important acest centru, întrucât a creat un cadru și un schimb de experiențe privind produsele și serviciile puse la dispozitia fermierilor, pentru faptul că atât tehnologia, procedurile și instrumentele utilizate au fost foarte utile în realizarea unor interventii importante pentru fermierii de la noi din tară, dar și de cei din celelalte tari din regiune", a mai spus expertul din cadrul ANM.

Centrul elaborează studii-pilot şi studii de impact privind schimbările climatice în agricultura din România şi din Europa.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si