Am pregatit pentru tine informatii utile despre fibrom uterin, ca mai apoi sa iti spunem cum poti gestiona situatia.

Ce este fibromul uterin si de ce apare?

Fibromul uterin reprezinta o tumora benigna (necanceroasa) care apare la nivelul stratului muscular al uterului. Ea creste in dimensiuni, odata cu trecerea timpului, ceea ce impune tratamentul medical. Apare, de obicei, la varste intre 35 si 45 de ani.

Motivele aparitiei acestei afectiuni nu sunt inca complet elucidate. Studiile au aratat ca persoanele care sufera de fibrom uterin au o predispozitie genetica, pentru ca il mostenesc din familie. De asemenea, hormonii au rol in dezvoltarea acestuia.

Simptomele acestei afectiuni includ durerea abdominala, de spate, sangerari neobisnuite, menstruatii prelungite, tulburari de tranzit intestinal, senzatia de urinare frecventa si cresterea in volum a abdomenului. Cu toate acestea, tulburarea poate fi si asimptomatica.

Odata cu aparitia sarcinii, fibromul uterin poate stagna sau se poate dezvolta mai lent. Insa exista cazuri in care fibromul isi mareste volumul in continuare, chiar si in prezenta sarcinii. 

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Dana Roba și Beni s-au despărțit după un an de relație: „S-a terminat. Nu mai pot...”- wowbiz.ro

Citeste si: Indemnizația socială pentru pensionari nu scade sub 1.281 de lei: Ministerul Muncii a anunțat ce se întâmplă de la 1 septembrie- antena3.ro

De obicei, aceasta afectiune nu are efecte negative asupra sarcinii, insa exista cazuri in care afectează circulatia sangelui la nivelul uterului. In aceasta situatie, sarcina nu mai evolueaza normal, iar fatul poate suporta consecintele. Complicatiile includ nasterea prematura, avortul spontan, hemoragiile, sarcina ectopica (in afara uterului). In travaliu, poate aparea ruptura uterina, expulzia placentei, ruperea precoce a membranelor.

Mai mult decat atat, localizarea fibromului la nivelul trompelor uterine poate impiedica deplasarea spermatozoizilor si fecundarea ovulului.

Acest lucru determina infertilitate. Totusi, in cadrul unei simple ecografii, acest tip de fibrom este vizibil si poate fi tratat ulterior. Exista multe cazuri in care, dupa tratamentul acestuia, femeile au reusit sa ramana insarcinate.

Embolizarea fibromului uterin în timpul sarcinii

Procedura de embolizare a fibromului uterin reprezinta o metoda non-chirurgicala de tratament medical care presupune blocarea arterelor uterine, sub anestezie locala. Acestea sunt responsabile de alimentarea cu sange a fibroamelor. Asadar, infundarea acestor vase duce la intreruperea procesului de hranire a fibroamelor, ceea ce va determina uscarea si micsorarea lor considerabila, in decurs de cateva luni. Partea sanatoasa a uterului este in continuare, irigata cu sange.

Interventia consta in montarea unei teci (tub gol de plastic) la nivelul arterei brahiale (zona bratului). Prin aceasta teaca, se introduce un cateter (tub din plastic foarte subtire), cu ajutorul caruia medicul se deplaseaza prin vasele de sange, pana ajunge la una dintre arterele uterine. Acest lucru este posibil sub control radiologic (utilizarea razelor X si proiectarea pe ecran a imaginilor captate). Prin tub, se injecteaza o substanta de contrast pentru a face posibila vizualizarea arterei pe ecranul radiologic. Dupa aceea, se introduc particule speciale fine care sunt destinate blocarii vaselor ce alimenteaza cu sange fibroamele. Procedura se repeta si pentru artera uterina opusa. 

Citeste si: Anamaria Prodan, căsătorită de două ori cu același inel, cumpărat de ea. “Inelul meu pe care eu astăzi îl port cu mândrie, nu mi l-a dat nimeni, e al meu.”- kfetele.ro

Citeste si: Jacob Lee revine în România! Artistul australian va face show la București și Cluj-Napoca în noiembrie- radioimpuls.ro

Citeste si: Cum arată seiful cât o clădire cu șase etaje unde bogații lumii își țin rezervele de aur: „Avem nevoie de mai multe”- antena3.ro

Interventia necesita spitalizare o zi si nu este dureroasa. 

Embolizarea fibromului uterin nu este posibila in timpul sarcinii, deoarece este intrerupta si alimentarea copilului. In consecinta, fibromul trebuie tratat inainte de a concepe un copil, pentru a preveni posibilele complicatii. Daca aceasta afectiune este descoperita in timpul sarcinii, embolizarea se va face dupa nastere. Astfel, copilul nu va fi afectat, daca fibromul nu reprezinta un pericol.

Cum te pregatesti pentru procedura de embolizare?

Embolizarea fibromului uterin nu presupune o pregatire speciala, insa trebuie sa tii cont de anumite aspecte:

  • Informeaza medicul in legatura cu medicamentele pe care le folosesti in mod regulat. Acesta iti va spune ce medicamente ai voie sau nu sa iei inainte de procedura.
  • Este important sa mentionezi daca ai alergie la substantele folosite pentru anestezie sau la substanta de contrast pe baza de iod.
  • Este recomandat sa nu bei si sa nu mananci nimic dupa miezul noptii, inaintea interventiei.
  • Informeaza medicul asupra bolilor de care suferi sau ai suferit sau asupra interventiilor pe care le-ai mai suportat.
  • Este foarte important sa mentionezi existenta unei sarcini, daca este cazul.

Asadar, fibromul uterin nu poate fi tratat prin embolizare in timpul sarcinii. Este important sa faci regulat un control medical, pentru a descoperi si trata aceasta afectiune inainte de a ramane insarcinata.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si