Sebastian Cristi Jitaru, preot arhimandrit la Catedrala Episcopala Husi, Gheorghe Damian, preot de caritate la Spitalul Judetean Vaslui si Razvan Mihail Bumbu, preot paroh la Parohia Valeni, au fost trimisi in judecata, in stare de arest la domiciliu, sub aspectul savarsirii infractiunii de santaj.

Cei trei clerici l-ar fi amenintat pe Episcopul Corneliu ca vor divulga in mass-media un filmulet in care acesta apare intretinand relatii sexuale orale un un alt barbat, daca nu vor primi functii sau bani. 

Consilierii episcopului, Bodnar Silvestru, Rarita Giani – Paul, Tudorica Marin si Gubernat Cosmin, audiati in calitate de martori in dosar au relatat procurorilor DNA ca dupa ce inaltul prelat a fost contactat de cei trei preoti si amenintat cu divulgarea ”secretului rusinos” in mass-media si superiorilor de la Sfantul Sinod Mitropolitan Iasi, l-au perceput pe Preasfintit profund marcat, cu atat mai mult cu cat inculpatii au pus presiune asupra sa stabilind ultimatumuri si teremene foarte scurte.

”Este de precizat faptul ca atat persoana vatamata cat si martorii au mentionat faptul ca amenintarile proferate de catre inculpatul Jitaru Cristi Sebastian, pe

de o parte, cat si de catre inculpatii Damian Gheorghe si Bumbu Razvan Mihail,  pe de alta parte au creat o stare de presiune morala evidenta asupra persoanei vatamate Onila Corneliu, martorii (Bodnar Silvestru, Rarita Giani – Paul, Tudorica Marin, si Gubernat Cosmin n.r)  percepandu-l marcat de iminenta lezare a imaginii sale publice dar mai ales de lezarea imaginii Bisericii Ortodoxe Romane”, mentioneaza procurorii DNA in referatul prin care au cerut arestarea preventiva a celor trei preoti.

Timp de aproape doua saptamani, Episcopul Husilor a purtat negocieri, direct sau prin intermediul consilierilor, cu cei trei preoti care il amenintau ca vor face publice imaginile si inregistrarile cu acesta. Pe 12 iunie, Episcopul Corneliu a decis sa depuna plangere la DNA, fiind de acord sa poata tehnica de interceptare pentru o eventuala prindere in flagrant a celor trei preoti.

Citeste si: Spovedania unui preot ateu. A renuntat la sutana: "Religia e depasita"

Nu s-a reusit acest lucru.  Cei trei preoti au fost retinuti pe 15 iunie, chiar in ziua in care la Catedrala Mitropolitana de la Iasi avea loc sedinta Sfantului Sinod Mitropolitan. Imaginile si inregistrarile cu episcopul Husilor nu au mai ajuns pe masa superiorilor, ci a judecatorilor.  22 de minute de relatii intime cu un alt barbat in sutana Filmuletul controversat cu care a fost santajat episcopul Husilor, a circulat printre preotii din Vaslui de la multi ani si nu ar fi fost pentru prima data cand ar fi fost solosit in scop de santaj. Imaginile video au fost realizate chiar de barbatul care apare in inregistrarea video, alaturi de un barbat a carui fizionomie seamana intocmai cu a Episcopului Husilor.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro

De altfel, la inceputul inregistrarii acesta apare in cadru pentru pentru cateva secunde, in timp ce, cel mai probabil aseaza camera pe o polita. Imaginile sunt realizate color, cu o claritate aproape perfecta si sunet.

Timp de 22 de minute, cei doi barbati, imbracati in sutana, apar in ipostaze extrem de intime: se saruta languos, se imbratiseaza, se intind pe pat si isi fac unul altuia sex oral.  Episcopia isi cere iertare pentru tulburarea creata .

In urma retinerii celor trei preoti, Episcopia Husilor a emis un comunicat de presa in care vorbeste despre dragoste parinteasca si rugaciune, cerandu-si iertare pentru ”tulburarea creata”.

”Episcopia Husilor aduce la cunostinta opiniei publice faptul ca a luat act cu profunda ingrijorare si regret de situatia creata de susnumitii, nadajduind totodata ca institutiile abilitate ale statului vor clarifica aceasta speta, urmand ca dupa pronuntarea finala a acestora, sa fie hotarate si masuri canonico-disciplinare potrivit Regulamentului autoritatilor canonice disciplinare si al instantelor de judecata ale Bisericii Ortodoxe Romane.

Indemnam cu dragoste parinteasca pe toti fiii duhovnicesti ai Eparhiei Husilor si ai Bisericii Ortodoxe Romane sa sporeasca lucrarea rugaciunii si a faptelor bune, cerandu-le iertare pentru tulburarea creata si asigurandu-i ca aceste incidente sunt tratate cu maxima responsabilitate pastorala, pentru o activitate transparenta si in conformitate cu crezul crestin”, se arata in comunicatul Episcopiei Husilor. 

  Patriarhia astepta derularea procesului de aflare a adevarului  La randul lor, reprezentantii Patriarhiei Romane au precizat intr-un raspuns comunicat ziarului Adevarul ca acest caz este urmarit ”cu maxima atentie”.

 

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Pizza care ii poarta numele, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

”Pana in acest moment, intrucat cercetarea celor trei persoane reclamate este in curs si nu exista inca o concluzie oferita de autoritatile care instrumenteaza cazul, dar si pentru ca natura acestuia nu este una strict bisericeasca, ci juridico-penala, iar mitropolia Moldovei nu a primit nicio sesizare impotriva episcopului Husilor, care este persoana reclamanta, autoritatile bisericesti nu pot decat astepta derularea procesului de aflare a adevarului in cazul mentionat.

Conform legiuitorului, pana la finalizarea anchetei si pronuntarea unei sentinte, prezumtia de nevinovatie este inviolabila”, a precizat, pentru ”Adevarul”, Vasile Banescu, purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane.

 

Adevarul.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si