Filmările secrete făcute la Colectiv de pompieri și ascunse până azi publicului, Guvernului și procurorilor
La patru ani de la incendiul din Colectiv, apare o filmare realizată de subofițerul care a însoțit primul echipaj ISU ajuns la locul tragediei. Sunt imagini care nu au fost văzute niciodată.
UPDATE: Parchetul General anunţă că nu a avut la dosarul înregistrarea video privind intervenţia de la Colectiv şi nici nu a ştiut de existenţa ei
Parchetul General anunţă că procurorii care au făcut ancheta privind incendiul de la Colectiv nu au avut la dosar înregistrarea video făcută publică joi şi nici nu au ştiut de existenţa ei. Procurorii au cerut, joi, ISU, această înregistrare video.
Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie anunţă, referitor la înregistrarea video difuzată în spaţiul public privitoare la tragedia petrecută în 30 octombrie 2015 în clubul “Colectiv” din Bucureşti, că procurorii din cadrul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică nu au avut la dosarul cauzei înregistrarea video în cauză şi nici nu au avut cunoştinţă de existenţa acesteia în cursul derulării anchetei penale, care s-a finalizat prin trimiterea în judecată a şase persoane fizice şi două persoane juridice.
"Înregistrarea video a fost solicitată astăzi, 24 octombrie 2019, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, urmând a fi valorificată în cadrul urmăririi penale în cauza aflată în prezent pe rolul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică, referitoare la incendiul din clubul “Colectiv", arată Parchetul General.
O filmare de aproximativ 20 de minute făcută în noaptea intervernţiei la incendiul din clubul ”Colectiv”, din urmă cu patru ani, ţinută secretă, a fost făcută publică de Libertatea.
Imaginile, filmate de un subofiţer care a însoţit primul echipaj ISU Bucureşti Ilfov, ajuns la locul dezastrului şi furnizate de un coleg al său, ofiţer, arată dezorganizare, haos, răniţi căraţi de mâini şi de picioare sau pe paleţi, dar poate fi auzit, conform Libertatea, cel care a coordonat la un moment dat operaţiunea, Orlando Şchiopu, înjurând victimele.
Libertatea a intrat în posesia celor 20 de minute și 40 de secunde filmate chiar de către subofițerul care a însoțit primul echipaj ISU București Ilfov, ajuns la locul dezastrului, și ascunse de superiorii lui.
Astăzi restituim adevărul intervenției de la Colectiv celor care sunt adevărații proprietari ai filmărilor: victimele, familiile și cetățenii.
În această înregistrare se vede haosul care a domnit în primele minute ale intervenției de la incendiul din seara zilei de 30 octombrie 2015. Ele nu au ajuns la procurorii care au anchetat cazul Colectiv, deoarece au fost ascunse de superiorii subofițerului de la ISU, precizează Libertatea.
„Pentru că în imaginile filmate de Departamentul de Informare și Relații Publice al ISU se vedea altceva decât versiunea care fusese comunicată oamenilor, anume că intervenția de salvare a vieților a fost impecabilă, aceste imagini nu au fost făcute publice niciodată!”, a declarat cel care a surprins aceste imagini, potrivit sursei citate.
IGSU, despre imaginile de la intervenţia din Colectiv difuzate de ”Libertatea”: Nu ni s-au cerut imaginile respective în mod punctual
Şeful IGSU a declarat joi, referindu-se la imagiile dela intervenţia din Colectiv, făcute publice pentru prima oară de ”Libertatea”,că acestea nu au fost prezentate autoritţilor şi anchetatorilor pentru că nu au fost cerute ”în mod punctual”.
”Imaginile care au fost difuzate sunt înregistrate de colegii noştri, asta e evident, şi nu sunt un film continuu de la începutul inrtervenţiei pân= la finalul ei.
Intervenţia a durat cinci ore, imaginile au 20 de minute”, au spus reprezentanţii IGSU.
”A fost vehiculată afirmaţia că la nivelul centrului operaţional al IGSU s-a luat decizia de a fi ascunse aceste imagini Sunt şeful acestei structuri acum şi nu am comunicat nimănuit acest lucru, imaginile sunt în format original la nivelul IGSU şi vor fi puse la dispoziţie. Imaginile nu sunt viciate. Am solicitat IGSU Bucureşti – Ilfiov aceste imagini, în privinţa analizei făcute cu colegii mei. Nu am fost prezent de la debutul intervenţiei, dar toţi trei am fost acolo în diferite etape ale misiunii”,a declarat şeful IGSU.
”Am răspuns la toate solicitările. Am pus la dispoziţie pe baza datelor furnizate de colegii de la Bucureşti-Ilfov momentul când au fost alertate echipajele, date privitoare la pacienţi strânse de la spitale sau structuri SMURD, datele privind persoanele decedate la faţa locului, aceste informaţii fac obiectul raportului pus la dispoziţie Corpului de Control. Nu ne-au cerut imaginile respective în mod punctual”, au spus reprezentaşii IGSU.
Întrebaţi dacă şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă Raed Arafat a ştiu despre aceste imagini, reprezentanţii IGSU au negat.
De asemenea, reprezentanţii instituţiei au precizat că la nivelul IGSU au fost viozionate acele imaginii, care au fost analizate de un întreg colectiv.
”Nu a fost o decizie în acest sens (să nu le vadă şeful DSU Raed Arafat- n.r.). ..Nu am comunicat nimănui să nu le difuzeze către terţi”, au susţinut membrii conducerii IGSU.