Filmul otrăvirii lui Aleksei Navalnîi. În prezent, opozantul lui Vladimir Putin iși execută condamnarea la 2 ani si 8 luni de închisoare
Filmul otrăvirii lui Aleksei Navalnîi. A trecut un an de la otrăvirea opozantului lui Vladimir Putin. Află cine este Aleksei Navalnîi și detaliile pe care încă nu le știai despre otrăvirea și mai apoi condamnarea acestuia.
Author: Alina Raducu vineri 20 august 2021 , 10:29
Aleksei Navalnîi este cunoscut ca fiind unul dintre opozantii lui Vladimir Putin
Aleksei Navalnîi, în vârstă de 44 de ani este mai bine de un deceniu opozantul lui Vladimir Putin. De-a lungul anilor, Navalnii nu s-a temut să scoată în evidență tot ce este putred la Kremlin și în sistemul de stat și să ăncerece să planteze în mintea cetățenilor nevoia de schimbare. Acesta și-a trăit protestând din dorința de a face o schimbare, însă după o eliberare a urmat și o nouă arestare.
Navalnii a început activismul în 2008 cu dezvăluiri pe blogul personal despre corupție și infracțiuni comise și trecute cu vederea în marile companii de stat din Rusia. Totodată, acesta găsise și o cale de a se infiltra în aceste corporații pentru a urmări chiar de la sursă neregulile. Devenise acționar minoritar și începuse să adreseze întrebări incomode. Apoi stilul în care le relata și opțiunea de a transmite totul pe internet i-au adus o mulțime de susținători în rândul electoratului tânăr, care era indiferent până atunci la problemele politice.
Însă după asasinarea lui Boris Nemțov în 2015 și exilul lui Mihail Hodorkovski, Aleksei Navalnîi a rămas o mare problemă din a lui Vladimir Putin. Aproape orice apariție în public era considerată un afront la adresa Kremlinului și orice apel la nesupunere se încheia violent.
Surse spun că au mai existat tentative de a atenta la viața lui Aleksei Navalnîi. Anul trecut a fost diagnosticat cu o afecțiune a pielii apărută, cel mai probabil, după expunerea la un agent toxic, asa cum preciza medicul acestuia.
Pe 20 august 2020, Aleksei Navalnîi s-a simtit rau in timpul unui zbor de la Tomsk la Moscova
În ziua de 20 august 2020, Aleksei Navalnîi, adversarul politic al preşedintelui rus Vladimir Putin, a început să se simtă din ce în ce mai rău şi a intrat în comă la bordul avionului cu care se întorcea de la Tomsk la Moscova.
Astfel, avionul a aterizat de urgenţă la Omsk, la aproape 900 de kilometri de Tomsk, iar Navalnii a fost preluat cu o ambulanţă şi transportat la spital. Imaginile cu Navalnîi inconștient au îngrozit o lume întreagă şi au ridicat suspiciuni asupra lui Putin.
Însă dacă Navalnîi ar fi murit, în acest caz nu ar fi fost primul opozant al regimului decedat în circumstanţe neclare în Rusia lui Putin, cazurile fiind destul de multe, de la jurnalista Anna Politkovskaia până la fostul vicepremier Boris Nemţov şi mai recent opozantul Nikita Isaev, dar uciderea sa parcă era de neconceput, peste limita
suportabilului.
A fost transportat la un spital din Omsk dupa o aterizare de urgenta
Astfel, avionul a aterizat de urgenţă la Omsk, la aproape 900 de kilometri de Tomsk, iar Navalnii a fost preluat cu o ambulanţă şi transportat la spital. Imaginile cu Navalnîi inconștient au îngrozit o lume întreagă şi au ridicat suspiciuni asupra lui Putin.
Soția lui Navalnii, înspăimântată de ideea că soțul ei ar putea deceda îîn condițiile în care ea nu avea încredere într-un sistem sanitar care poate fi corupt cu uşurinţă de regim, Iulia Navalnaia a cerut imediat o evacuare medicală în străinătate.
Astfel, după doar două zile de dispute cu conducerea spitalului şi de presiuni asupra autorităţilor.
22 august 2020: Aleksei Navalnîi este transferat la spitalul din Berlin
La data de 22 august 2020, Aleksei Navalnîi era scos din Rusia cu un avion medical închiriat şi internat apoi la Spitalul Charite din Berlin, Germania.
Acesta a ieşit din comă la 7 septembrie, iar o săptămână mai târziu s-a ridicat din pat şi a publicat primul mesaj pe reţelele sociale, fiind singurul spaţiu din care îşi poate duce deocamdată lupta împotriva Kremlinului: „Mi-e dor de voi. Încă nu pot face nimic singur, dar ieri am reuşit să respir singur toată ziua. Nu am primit niciun ajutor extern, nici măcar ventilaţia mecanică din gât. Mi-a plăcut”.
Medicii germani confirma otravirea lui Aleksei Navalnîi cu agentul chimic Noviciok
Între timp, medicii au constatat că Navalnii fusese otrăvit. Conform unor analize efectuate în Gemania şi confirmate de laboratoare militare din Franţa şi Suedia, Aleksei Navalnîi fusese intoxicat cu un agent neurochimic din gama Noviciok. Este vorba de o otravă extrem de periculoasă concepută în secret de sovietici, pentru uz militar, în prima parte a deceniului 1970-1980 şi moştenită de ruşi. Însă, înainte înainte ca Navalnîi să fie victima acestei otrăviri, un agent neurochimic din gama Noviciok îl vizase la 4 martie 2018 în oraşul Salisbury, din sudul Angliei, pe fostul agent GRU (serviciu secret al armatei ruse) şi colaborator al MI6 (serviciu secret britanic) Serghei Skripal. A fost vorba de primul atac chimic comis pe teritoriul unei ţări europene după cel de-al Doilea Război Mondial. Avem „probe fără echivoc” că Navalnîi a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din gama Noviciok, a transmis la 2 septembrie Guvernul german. „Studiile clinice indică faptul că pacientul a fost otrăvit cu o substanţă din grupul de inhibitori ai colinesterazei”, a anunțat Spitalul Charite din Berlin.
Disidentul rus este externat din spitalul berlinez pe 23 septembrie 2020
Astfel, la 23 septembrie, Navalnîi era externat şi începea recuperarea medicală, dar şi continuarea investigarilor a celor care au încercat să-l omoare.
17 ianuarie 2021: Navalnîi este arestat pe aeroportul din Moscova
Aleksei Navalnîi şi-a tot cerut hainele pe care le purta în avion, însă nu le-a mai primit. În plus, după ce s-a întors în ţară, la 17 ianuarie anul acesta, a fost arestat pe aeroport şi condamnat în mai puţin de o lună la doi ani şi jumătate de închisoare într-o colonie penitenciară pentru încălcarea eliberării conditionate într-un dosar de deturnare de fonduri datând din 2014. Însă, Navalnîi neagă acuzaţiile aduse împotriva sa în acest dosar, precizând că sunt fabricate în scopul de a-l elimina de pe scena politică. Întoarcerea sa în Rusia a fost urmată de publicarea unui documentar despre palatul secret al lui Putin de la Marea Neagră şi de proteste uriaşe în peste 100 de oraşe din întreaga ţară.
În aceeași zi, autorităţile au acționat în forţă, arestând cel puţin 5.300 de manifestanţi în 88 de oraşe, un bilanţ record de reţineri în cursul unor proteste în Rusia. Preşedintele american Joe Biden, Emmanuel Macron şi alţi lideri occidentali au considerat „inacceptabilă” arestarea lui Navalnîi şi au cerut eliberarea sa „imediată”. Congresul SUA şi UE au adoptat noi sancţiuni. Însă Moscova a răspuns la rândul ei cu sancţiuni şi a continuat cu actele de reprimare pe plan intern.
2 februarie 2021: Alexei Navalnîi primeste o condamnare la 2 ani si 8 luni cu executare
Instanța din Rusia a decis la data de 2 februarie 2021, condamnarea la închisoare cu executare a opozantului Alexei Navalnîi. Astfel, judecătorii s-au reunit pentru a decide dacă acesta va fi încarcerat pentru trei ani și jumătate, doarece acesta provocase proteste la nivel național și propuneri de noi sancțiuni occidentale contra Moscovei.
Totodată, cele 10 luni în care Navalnîi a fost deja arestat la domiciliu, ca parte a primului proces, vor fi luate în considerare pentru acel moment, ceea ce înseamnă că va fi închis încă doi ani și opt luni.
Judecătorii au stabilit că Navalnîi a încălcat termenii controlului judiciar, iar această situatie îl obliga să se prezinte, în persoană, în fața unui ofițer de probațiune de două ori pe lună, după ce el a fost externat din spitalul Charite din Berlin, în septembrie anul trecut, unde a fost tratat după ce a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din grupa Noviciok.
Curtea Europeană a Drepturilor Omului din 2017 a decis că condamnarea lui Navalny din 2014 a fost „arbitrară și nerezonabilă”. "Oamenii trebuie să poată exercita dreptul de a protesta fără teama represiunii. Rusia trebuie să-și respecte angajamentele internaționale", a scris pe Twitter atunci, Josep Borrell.
În acea perioadă, poliția rusă a efectuat peste 4.400 de arestări și a blocat centrul mai multor orașe, inclusiv al Moscovei, în timpul unor noi demonstrații care au avut loc în toată țara pentru a cere eliberarea opozantului rus.
Astfel, mai multe state membre au cerut adoptarea de noi sancțiuni europene după arestarea lui Navalnîi, dar măsura a fost suspendată la o reuniune a miniștrilor de externe din 25 ianuarie.