In articol:
- Rocadă la Guvern pe data de 1 iulie 2023
- S-a finalizat împărțirea prefecților și secretarilor de stat
- Cum se vor împărți ministerele în Guvernul PNL-PSD-UDMR
- UDMR își păstrează Ministerul Dezvoltării și Mediul
- Ce nume de miniștri apar pe listele PSD și PNL
Citeste si: Cine vor fi miniștrii din viitorul Guvern PNL-PSD-UDMR. Negocierile, pe ultima turnantă
"Am lucrat cele două variante, atât cu o formulă premier PSD, cât şi una PNL. Urmează până mâine dimineaţă să stabilim şi să avem o formulă unică", a precizat, la Palatul Parlamentului, ministrul interimar al Apărării, Nicolae Ciucă.
Citeste si: Președintele Klaus Iohannis a chemat partidele la consultări. Blocaj în negocierile PNL-PSD-UDMR
Pe numele de miniștri de la PSD figurează fostul edil al Capitalei, Gabriela Firea (propusă pentru Ministerul Muncii), Alexandru Rafila la Ministerul Sănătății sau Sorin Grindeanu la Transporturi (vezi lista integrală cu șefii de cabinete mai jos).
Rocadă la Guvern pe data de 1 iulie 2023
Viitorul guvern va fi condus, mai mult ca sigur, de Nicolae Ciucă, spuns surse politice, deși oficial mesajul dat de PSD a fost că mai e nevoie de o discuție.
Liderii celor două partide, PNL și PSD, au stabilit ca la 1 iulie 2023 să nu se schimbe doar premierul, ci să se rotească și ministerele avizatoare și cele „de forță”. Astfel, Justiția și Internele vor ajunge la PSD, iar Finanțele, Apărarea și Secretarul General al Guvernului vor fi ale liberalilor.
Citeste si: Valul 5 al pandemiei din Europa amenință și România. "Nu vom avea pauză după valul 4"
În viitorul guvern PSD va avea 9 ministere și SGG-ul, PNL va avea 8 ministere și UDMR rămâne cu cele 3 avute și în Guvernul Cîțu. PNL va primi cancelaria prim-ministrului. Vor fi înființate și două ministere noi: IMM-uri și Turism și un minister al Familiei, spun surse politice.
S-a finalizat împărțirea prefecților și secretarilor de stat
Negocierile reluate duminică au vizat și subiecte extrem de concrete cum ar fi împărțirea prefecților, sub-prefecților, secretarilor de stat și șefilor de agenții guvernamentale.
PSD va avea 42 de secretari de stat, PNL – 34 și UDMR – 8, potrivit surselor G4media.
Citeste si: Se schimbă codul rutier. Șoferii agresivi în trafic vor fi sancționați dur
Cum se vor împărți ministerele în Guvernul PNL-PSD-UDMR
Încă de sâmbătă, cele trei partide au convenit două formule de guvern – una condusă de premier PNL, alta de premier PSD.
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a explicat că, în varianta în care social-democraţii vor da primii şeful Executivului, numărul de ministere deţinute de PSD şi PNL vor fi egale, iar în situaţia în care PNL va da primul premierul, liberalii vor avea mai puţine ministere decât social-democraţii.
Citeste si: VIDEO- Proteste de amploare în Austria și Olanda împotriva noilor restricții COVID-19
"Nu a rămas niciun minister în discuţie. Nu pot să vă spun acum, ci în momentul în care se va lua decizia în privinţa premierului care va conduce acum", a declarat la rândul său Nicolae Ciucă.
UDMR își păstrează Ministerul Dezvoltării și Mediul
Un lucru clar stabilit în urma negocierilor din weekend este că UDMR își va păstra ministerele pe care le avea deja în Guvernul interimar: mai precis Ministerele Dezvoltării, Mediului şi Sportului.
"Pe ministere, în mare, am stabilit, dar rămâne această chestiune legată de persoana prim-ministrului. În ceea ce priveşte ministerele cu care noi am mers până astăzi rămân aşa: Dezvoltare, Mediu şi Sport la noi. Dar, sigur, în momentul în care vom semna acordul politic, putem spune că s-a terminat această etapă a discuţiilor noastre", a afirmat sâmbătă Kelemen Hunor.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: CNSU a adoptat noi relaxări care vor intra în vigoare înainte de 1 decembrie- vezi LISTA
Ce nume de miniștri apar pe listele PSD și PNL
Potrivit ultimelor discuţii, lista miniştrilor PNL este compusă din: Cristian Buşoi pentru Ministerul Proiectelor Europene sau Ministerul Transporturilor, Alina Gorghiu la Ministrul Justiţiei, Sorin Cîmpeanu la Ministerul Educaţiei, Virgil Popescu la Ministerul Energiei, Bogdan Aurescu la Ministerul Afacerilor Externe, Lucian Bode a Ministerul Afacerilor Interne şi Bogdan Gheorghiu la Ministerul Culturii.
Social-democraţii lucrează la structura Cabinetului şi la liderii din partid care vor prelua ministere, în guvernarea alături de PNL şi UDMR. Deja în partid s-a stabilit că miniştrii PSD vor fi din prima linie a partidului.
Surse din PSD au precizat pentru News.ro că numele vehiculate în noul Guvern sunt Alexandru Rafila, la Sănătate, Vasile Dîncu, la Apărare, Sorin Grindeanu, vicepremier şi ministru al Transporturilor şi Gabriela Firea, la Muncă. Ministerul Fondurilor Europene ar urma să fie condus de Florin Jianu, dacă ministerul va fi revendicat de PSD.
Surse politice au precizat pentru News.ro că vicepremierii din noul Executiv ar putea fi Kelemen Hunor şi Sorin Grindeanu. Secretariatul General al Guvernului ar putea fi condus de Mihai Busuioc sau Titus Corlţean.
Ministerele PSD
- Ministerul Finanțelor- Adrian Câciu
- Ministerul Apărării- Titus Corlățean/Vasile Dîncu
- Ministerul Transporturilor- Sorin Grindeanu
- Ministerul Muncii- Gabriela Firea/Marius Budăi
- Ministerul Familiei- Gabriela Firea/Marius Budăi
- Ministerul Culturii- Lucian Romașcanu/Vasile Dîncu
- Ministerul Economiei- Radu Oprea
- Ministerul Sănătății- Alexandru Rafila
- Ministerul Agriculturii- Adrian Chesnoiu
Ministere PNL
- Ministerul Justiției- Alina Gorghiu
- Ministerul Fondurilor Europene- Cristian Bușoi/Marcel Boloș
- Ministerul Energiei- Virgil Popescu
- Ministerul de Interne- Lucian Bode
- Ministerul de Externe- Bogdan Aurescu
- Ministerul Educației- Sorin Cîmpeanu
- Ministerul Digitalizării- Raluca Turcan
- Ministerul IMM-urilor și Turismului-
Ministerele UDMR
- Ministerul Dezvoltării- Cseke Attila
- Ministerul Mediului- Tanczos Barna
- Ministerul Sportului- Eduard Novak
Șefia Camerei Deputaților ar urma să ajunga la Marcel Ciolacu și cea a Senatului la Florin Cîțu.