In articol:
Decizia va fi luată în două etape în acea zi, mai întâi preşedintele Sauli Niinisto urmând să anunţe acordul său pentru ca Finlanda să se alăture NATO, după care grupurile parlamentare vor aproba depunerea candidaturii, a scris publicaţia finlandeză Iltalehti.
Citeste si: Putin ameninţă: „Riposta noastră va fi rapidă şi fulgerătoare”
Invazia Rusiei în Ucraina a adus Finlanda şi Suedia în pragul depunerii candidaturilor la NATO şi, astfel, al abandonării neutralităţii declarate.
Avertismentul Rusiei pentru Finlanda și Suedia
Rusia, cu care Finlanda are o graniţă de 1.300 km şi o istorie de conflicte înainte de 1945, a avertizat că va desfăşura arme nucleare şi rachete hipersonice în exclava sa Kaliningrad de la Marea Baltică dacă Finlanda şi Suedia vor decide să se alăture Alianţei Nord-Atlantice
Citeste si: Un nou motiv de furie pentru Vladimir Putin: Suedia și Finlanda vor face împreună pasul decisiv spre NATO
Potrivit Constituţiei finlandeze, preşedintele conduce politica externă şi de securitate în cooperare cu guvernul.
Decizia va fi confirmată într-o reuniune a preşedintelui cu miniştrii-cheie din guvern după anunţurile iniţiale ale preşedinţiei şi parlamentului, a mai scris cotidianul Iltalehti.
Liderii Suediei și Finlandei, întâlnire în luna mai
Cotidianul suedez Aftonbladet a informat separat, citând surse apropiate birourilor guvernamentale suedeze, că Statele Unite şi Marea Britanie au promis Suediei o prezenţă militară sporită, exerciţii militare mai aprofundate şi sprijin politic puternic din partea ţărilor NATO în timpul unui posibil proces de depunere a candidaturii la NATO.
Citeste si: VIDEO- Rusia ar urma să atace Republica Moldova, scrie The Times
Dar invazia rusă în Ucraina a forţat Suedia şi Finlanda să analizeze dacă neutralitatea lor militară de lungă durată continuă să fie cel mai bun mijloc de asigurare a securităţi naţionale.
Citeste si: Preşedintele Finlandei, anunţ important privind aderarea la NATO: Nu mai e nevoie de un referendum
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Opinia publică din Suedia și Finlanda s-a schimbat drastic în ultimele două luni de război în Ucraina. Aproximativ 62% dintre finlandezi susțin aderarea la NATO, în timp ce doar 16% se opun acesteia, potrivit unui sondaj realizat de Yle, o agenție de presă din Finlanda. În 2017, doar 19% dintre finlandezi erau de acord ca țara lor să se alăture alianței nord-atlantice.
Finlanda a introdus recent un raport cu privire la securitatea țării în Parlamentul de la Helsinki. Pe 13 aprilie, prim-ministra Finlandei, Sanna Marin, s-a întâlnit cu omoloaga sa din Suedia, Magdalena Andersson, pentru a discuta despre problemele de securitate din zonă.
În Suedia, situația diferă puțin față de cea din Finlanda, potrivit EuropaLibera.org. Conform Departamentului de Cercetare Statistica, 45% dintre suedezi se arătau, în aprilie 2022, în favoarea aderării la NATO, în timp ce 33% se opuneau ferm, iar restul de 22% se declarau indeciși.