Din păcate, viața nu este alcătuită numai din momente frumoase și, la un moment dat, te vei confrunta cu situația să te ocupi de tot ceea ce presupune o înmormântare, în cadrul căreia trebuie respectate atât cadrul legal existent la noi în țară, cât și anumite cutume religioase. Din fericire, acum este mult mai ușor, deoarece există numeroase firme care să se ocupe de servicii funerare, dar cu toate acestea, momentul dureros este tot greu de depășit.

Trăim vremuri speciale, când pandemia de coronavirus este departe de a fi declarată învinsă, așa că nu puține sunt cazurile în care cei dragi nouă părăsesc această lume de pe patul rece al unui spital. Evident, sunt și alte afecțiuni care se pot încheia tragic, cu un deces la spital, sau chiar accidente, și nu sunt prea multe persoanele care știu care sunt pașii care trebuie să îi urmeze. De aceea, am decis să îți venim în ajutor, cu câteva informații despre tot ceea ce presupune înmormântarea unei persoane care a încetat din viață într-o unitate sanitară.

Corpul este transportat la morgă

Indiferent dacă persoana în cauză a încetat din viață în timp ce se afla internată într-un spital de stat sau unul din mediul privat, trupul neînsuflețit al acesteia va fi transportat la morga unității sanitare.

Aici, un cadru medical competent (medic) este cel responsabil de întocmirea certificatului constator de deces. Acest urmează apoi să fie eliberat către rudele sau persoanele care se ocupă de înmormântarea celui care a decedat pe patul de spital.

Citeste si: Ajutor de înmormântare. Câți bani primesc, de fapt, românii de la stat în cazul unui deces

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: O jucătoare de tenis a anunțat că și-a făcut cont pe OnlyFans și divorțează, după ce a fost eliminată de la Australian Open- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

De regulă, la morga unității sanitare se percepe o anumită sumă de bani pentru fiecare zi în care corpul decedatului este păstrat aici. Nu există un tarif universal valabil, ci avem de a face cu o taxă care diferă de la un spital la altul. Și nu, nu se poate păstra aici corpul unei persoane decedate pentru perioade lungi, așa cum probabil ai văzut prin filme, pentru simplul motiv că în țara noastră, cel puțin deocamdată, nu sunt suficiente frigidere mortuare. De asemenea, nu au nici dreptul legal de a păstra cadavrele respective pentru o perioadă mai mare.

Apelează la profesioniști

Vestea decesului unei persoane dragi – de regulă rude apropiate, în spital, este una care te dă destul de mult peste cap, așa că nu te mai simți efectiv în stare să te ocupi așa cum trebuie de tot ceea ce presupune organizarea unei înmormântări. De aceea, recomandarea noastră este să apelezi la o firmă profesionistă, precum servicii Funerare.ro. Într-o primă fază, aceasta va prelua corpul persoanei decedate și îl va păstra în cele mai bune condiții până la data la care ai programat să aibă loc înmormântarea.

Citeste si: Cum se prepară coliva și ce semnificație are ea pentru creștinul ortodox?

Nu mai ai nevoie de certificate constatator al decesului de la medicul de familie

Potrivit cadrului legislativ aflat în vigoare la ora actuală în țara noastră, o înmormântare nu poate avea loc fără un certificat constatator al decesului remis de medicul de familie al decedatului, sau de la firma de servicii funerare. În cazul în care decesul persoanei are loc în spital, nu mai au nevoie de acesta, pentru că va fi eliberat de unitatea sanitară.

Cum alegi firma de servicii funerare?

Dacă ai trecut măcar o dată, întâmplător, pe lângă un spital, ai observat prin preajmă mai multe firme de servicii funerare. Și nu, chiar nu este întâmplătoare amplasarea în acel spațiu al sediilor acestora. În momentul în care te confrunți cu o situație de genul de care am amintit mai sus, vei fi surprins/ă să afli că personalul spitalului îți poate face unele recomandări de firme de servicii funerare, cu care ei poate au încheiat un contract. Cu toate acestea, nu ești obligat să apelezi la una dintre acestea, poți alege o oricare altă firmă de servicii funerare, iar spitalele sunt obligate prin lege să lucreze cu acea companie pe care o preferă clientul. Dar, de cele mai multe ori, pentru a evita multă alergătură inutilă, cei mai mulți dintre aceștia preferă să apeleze la firmele recomandate de personalul spitalului, deoarece au și încredere că dacă procedează așa, vor evita multe situații neplăcute și totul va funcționa așa cum trebuie.

Cum procedează firmele de servicii funerare?

Dacă firma de servicii funerare la care apelezi este una profesionistă, atunci reprezentanții acesteia îți vor explica tot ceea ce urmează să se întâmple în continuare. Da, este destul de neplăcut și dureros, dar trebuie să fii puternic/ă și să înțelegi că așa trebuie să fie. Dar, să vedem care sunt pașii care trebuie urmați în acest caz.

Citeste si: Descoperire istorică în Egipt

Transport către sediul firmei de pompe funebre

După ce corpul neînsuflețit este preluat de la morga spitalului de firma de servicii funerare, acesta va fi transportat, cu ajutorul unei mașini speciale autorizate la morga privată a firmei respective – dacă are una, sau la una folosită de respective firmă, împreună cu alte societăți cu același obiect de activitate. Trupul acestuia va fi păstrat în cele mai bune condiții, apoi va fi îmbălsămat, apoi depus la capelă sau la o casă mortuară/sală de priveghi. După ce sunt obținute toate actele necesare în acest caz, următorul pas este organizarea înhumării sau a incinerării trupului neînsuflețit, după dorința acestuia din urmă sau a rudelor.

Citeste si: Românii cu pensii între 1.300 şi 3.000 de lei urmează să primească bani în plus! Află care este motivul- kfetele.ro

Citeste si: Aamir Khan, despre conflictul aprig cu Salman Khan pe platourile de filmare ale filmului „Andaz Apna Apna”- radioimpuls.ro

Citeste si: În timp ce se tatua pe spate, un bărbat a făcut atac de cord și a murit- antena3.ro

De regulă, organizarea unei înmormântări unei persoane decedate într-un spital nu diferă foarte mult de cea în cazul în care trecerea în neființă s-a produs la un cămin sau la domiciliu. Singura diferență este certificatul constatator al decesului, care este eliberat de unitatea sanitară, și faptul că trupul lipsit de viață se păstrează la morga spitalului o anumită perioadă


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si