Societatile care nu angajeaza persoane cu dizabilitati trebuie ori sa plateasca lunar o suma reprezentand salariul minim brut pe tara garantat in plata inmultit cu numarul de locuri de munca catre stat, cu precizarea ca anterior aceasta obligatie a fost la nivelul de 50% din salariul minim brut garantat in plata.
Potrivit actului normativ, de la 1 septembrie se aplica urmatoarele reguli:
a.Se dubleaza contributia operatorilor economici pentru neincrederea persoanelor cu handicap
b.Operatorii economic ice datoreaza contributia apentru neincadrearea persoanelor cu handicap trebuie sa achite direct bugetului de stat contributia, fara ca acestia sa aiba posibilitatea sa diminueze sumele datorate cu bunuri si servicii achizitionate de la unitati protejate.
Citeste si:
Inspectoratul scolar Judetean Buzau, condus de cea care a picat de trei ori examenul pentru ocuparea functiei: ”Nu neaparat un concurs te face un manager mai bun”
Potrivit Ministerului Muncii, la 31 decembrie 2016, numarul persoanelor cu dizabilitati era de 786.546, din care 706.401 persoane adulte. Numarul persoanelor adulte cu dizabilitati angajate in munca era de 33.449, iar rata de ocupare este de 17,97% din numarul persoanelor care pot fi angajate.
In acest context, masura dublarii platii de la 50% la 100%, pune an dificultate unitatile private cu peste 50 de salariati pentru ca apare o noua obligatie de plata caytre bugetul de stat, fara posibilitatea imediata a identificarii unor resurse financiare in bugetul propriu de acoperire a cestei noi taxe, scrie Feromet.
“Totodata, specificul societatii noastre, respective prelucrarea metalelor, in care munca nu este tocmai usoara, nu permite incadrarea persoanelor cu dizabilitati”, mentioneaza reprezentantii firmei citate.