Barajul Atatürk este unul dintre principalele baraje din cadrul proiectului GAP și este al cincilea baraj ca mărime din lume în ceea ce privește volumul de construcție. Suprafața rezervorului este de 817 kilometri pătrați, iar volumul estimat de apă este de 48,7 kilometri cubi.
Barajul s-ar putea rupe oricând
Experții au avertizat că barajul se poate rupe în orice moment. Dacă acesta se va rupe, 30 de kilometri pătrați în jurul barajului vor fi sub ape.
Citește și: 23 de milioane de oameni, inclusiv 1,4 milioane de copii, ar putea fi afectați de cutremurele din Turcia și Siria. Anunțul OMS
Potrivit en.rua.gr. Zonele din jurul barajului au fost deja evacuate,
Nivelul apei din lac a atins maximul în 1994 la 546 m deasupra nivelului mării, dar de atunci a fluctuat între 526 m deasupra nivelului mării și 537 m deasupra nivelului mării.
Înălțimea maximă admisă pentru siguranța barajului este de 546 m deasupra nivelului mării, iar cea minimă pentru funcționarea hidrocentralei este de 526 m deasupra nivelului mării.
Citește și: Impactul unui cutremur puternic în București. Mii de oameni ar muri
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
Barajul Atatürk face parte din Mediul Eufrat, formând lacul cu același nume, al treilea ca mărime din Turcia.
Cutremur Turcia: bilanțul morților a ajuns la peste 5.500 de persoane
Peste 5.500 de morți în Turcia și Siria după cutremurele devastatoare de luni. Peste 4.000 de persoane și-au pierdut viața în Turcia și aproape 1.500 în Siria.
Citește și: Destinul tragic al unui turc cu afaceri în România. Își caută familia sub dărâmături, la scurt timp după căsătorie
Cele mai multe victime au fost înregistrate în provinciile turce Gaziantep, Sanliurfa, Diyarbakir, Adana, Adiyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay şi Kilis.
Citește și: Echipa de sprijin din România a ajuns în provincia Hatay, Turcia
Erdogan a anunțat stare de urgență pentru zonele afectate de cele două cutremure: „Am decis să declarăm stare de urgenţă pentru a permite desfăşurarea rapidă a operaţiunilor de intervenţie”.