Noul an universitar il va gasi pe fiul poetului Mircea Dinescu intr-o sala de curs a Facultatii de Limbi Straine, stand frumos in banca, alaturi de colegii de grupa de la sectia nou-infiintata de… limba romani. Dupa trei ani de studiu, Andrei isi va vedea un vis implinit, cel de a vorbi si scrie in tiganeste. Fapt ce il va ajuta sa isi dezvolte proiectele muzicale alaturi de prietenii sai lautari din Romania si Balcani.

Deocamdata stie un singur cuvant in romani – „ciumidesma”, adica “pupa-ma”, dupa cum spune el.

Este convins ca romanii nu se trag din daci sau dintr-un trib anume, ci dintr-o multitudine de triburi. Ca suntem un amestec al tuturor etniilor care au trecut pe la noi, inclusiv tigani, si spune ca ar trebui sa ne mandrim cu asta. Ca ar trebui sa le dam europenilor lectii despre cum e sa ai o structura multiculturala. Are 32 de ani si studiaza vioara de 28. De la 15 ani a prins gustul muzicii lautaresti si a inceput sa studieze mai profund etnia roma, care pare sa il fascineze.

Trupa sa, Impex, reprezinta “import-export de sunete muzicale din diferite dimensiuni si simbolizeaza o muzica multi-stil, fuziune, ciorba in sensul bun. Mie imi place ciorba. Eu zic ca poate sa fie ceva bun, daca e bine facuta.

Ciorba este una dintre valorile nationale”, spune Andrei Dinescu.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Rusia amenință pe față România. „Moscova ar putea bombarda ținte militare”. Ce țări mai sunt în vizorul Kremlinului- wowbiz.ro

Cea mai mare dorinta a lui Dinescu junior este sa aduca pacea intre manelisti si rockeri. E de parere ca muzica rock se trage din muzica negrilor, un fel de …lautari din State, care au fost sclavi, ca si romii nostri.

“Sunt traume adanci ramase din acea perioada. in America, rock-ul s-a nascut de la muzicienii de culoare. Mi se pare interesant ca rockerii din Romania sunt anti-tigani dar de fapt ei canta sau asculta rock, care e muzica a negrilor. Ar trebui sa ne dam seama ca valoarea sta in colaborare, nu in separare”, spune Andrei, fondator si una din vocile trupei Impex.

in plus, este convins ca orice rocker din Romania a ascultat macar accidental o manea, doua, asa cum orice manelist a auzit de Nirvana. Problema noastra, spune el, este rasismul, care blocheaza calea spre arta, ceea ce nu ar trebui sa se intample.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si