"Liliac la varf, apoi creez niste linii, si o sa am puncte inalte si puncte joase. Dar trebuie sa se vada foarte clar materialele."
Suna a formula matematica, dar... asa se descrie estetica unui aranjament floral corect. Caci, se pare, nu e suficient sa stii doar ce flori sa combini.
Jacqueline Boerma: "Noi facem aranjamentul de 2-3 ori mai inalt decat vaza.
Zile intregi, se poate munci la un astfel de aranjament.
"Am rupt bucatele din material si, cu adeziv incins, le-am lipit de vaza. Asa ca se poate construi aproape orice din acest material."
Totul se face de mana, iar pretul se reflecta: chiar si 200 de euro pentru un asa rezultat.
Mike Boerma:" Am vrut sa am o forma care porneste asa, usor conic, e un "new fleur". Si aici am un varf, iar mai apoi diferite materiale."
In teorie pare simplu, nu? Dar... cum practica ne omoara, iar florarii nostri se bat cu pumnul in piept ca sunt buni, am vrut sa facem un mic test.
Cu fotografiile unor aranjamente facute de olandezi am luat la pas Piata de Flori.
"Sa traiti, la dumneavoastra cu aranjamentele? Da. Vreau si eu sa va intreb un pret de aranjament. Am niste poze, am vazut la cineva si sa va arat pozele."
Prima oprire pare cu succes.
"A e cu liliac. Floarea Pastelui nu mai este, a fost doar de Paste."
Si cum Invierea a trecut, e cam complicat. Incercam la urmatorul florar.
"Cand il vreti? Pai, in vreo 2 luni de zile. Dar sa imi spuneti un pret pe bucata, asa. Nu e la bucata, e cu totul, asa, vreo 200 de lei."
De la 200 de euro, la 200 de lei? Pai, nu suna rau. Pentru ca nu avem si aranjamentul gata, nu putem decat sa ii credem pe cuvant pe ai nostri ca se ridica la nivelul asteptarilor olandeze.