Close sidebar
Close sidebar

Florii 2023. Când se ia salcie de la Biserică? Programul complet al slujbelor oficiate de Biserica Ortodoxă

Florii 2023. De Duminica Floriilor, creștinii respectă anumite tradiții din străbuni. Printre acestea, una dintre cele mai cunoscute este aducerea unei crenguțe de salcie acasă, pentru a fi așezată la o icoană sau în fața ușii. Se spune că acest obicei ne păzește de rele și boli.

Laura Macovei,

Florii 2023. Când se ia salcie de la Biserică? Programul complet al slujbelor oficiate de Biserica Ortodoxă

[Sursa foto: colaj pixabay]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Florii 2023. Ce trebuie să știe credincioșii care vor să ia salcie sfințită de la Biserică? Cum decurge ziua de Duminică și care este programul complet al slujbelor oficiate de Biserica Ortodoxă.

Când se ia salcie de la Biserică?

Floriile semnifică Intrarea Mântuitorului în Ierusalim, în ultima săptămână din viața Sa pământească. Anul acesta, Floriile au loc pe 9 aprilie 2023, odată cu Paștele catolic.

Sărbătoarea este așteptată cu mare fast de către creștin-ortodocși.

Aceasta simbolizează Intrarea Domnului în Ierusalim, orașul unde a început să fie celebrată.

Ramurile de salcie și finic vor fi sfințite la Slujba Utreniei.

„Ramurile sfințite, pachetele cu anafură și iconițele, dăruite de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, vor fi împărțite credincioșilor la Baldachinul Sfinților de pe Colina Bucuriei, începând cu ora 08:30 ”, precizează Biroul de Presă al  Patriarhiei Române.

Potrivit legendei, salcia ar fi fost folosită drept punte peste un râu pentru a o ajuta pe Maica Domnului să-și continue drumul, iar drept mulțumire, Fecioara Maria a sfințit salcia.

Astfel, în zilele noastre, creștinii adună crenguțe de salcie pe care le duc la biserică pentru a fi sfințite de preoți, apoi le așază la icoane sau deasupra ușii de la intrare pentru a-i păzi pe toți cei din casă de boli și ghinioane.

Citește și: Sărbătoare 9 aprilie 2023: Duminica Floriilor. Tradiții și obiceiuri importante!

Citeste si: Cine este și cum arată Alina, soția lui Gabriel Cotabiță: „I-am dat un mesaj pe Facebook, ca un fan obișnuit”- kanald.ro

Citeste si: Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”- wowbiz.ro

Citeste si: Cum a funcționat rețeaua uriașă și sofisticată construită pe Tik Tok pentru Călin Georgescu, pe model Stoianoglo- antena3.ro

De Florii, se oficiază o liturghie specială, diferită de restul duminicilor. Este indicat să vă împărtășiți în această zi. La sfârșitul slujbei, preoții împart crenguțe de salcie sfințită, pe care este bine să le luați acasă și să le așezați la icoane, deoarece se spune că au putere tămăduitoare.

Alţii le așază la uşa de la intrare, să le protejeze locuinţa. Totodată, există obiceiul ca părinţii să-i lovească pe copii cu nuieluşe de salcie când vin de la biserică, pentru a creşte sănătoşi şi înţelepţi.

Se spune că nu este bine să arunci ramurile de salcie uscate din casă până nu aduci unele proaspete ca să le înlocuiești. 

Programul complet al slujbelor oficiate de Biserica Ortodoxă

Florii 2023. Când se ia salcie de la Biserică? Programul complet al slujbelor oficiate de Biserica Ortodoxă

 

Reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române au prezentat programul complet al slujbelor din această zi.

 

 

Slujbele Deniilor (începând de duminică, 09 aprilie 2023, până vineri, 14 aprilie 2023) vor începe zilnic la ora 17:00.

Sfânta Liturghie din Sfânta și Marea Joi, 13 aprilie 2023, va fi săvârșită în interiorul Catedralei Patriarhale, începând cu ora 9:30.

Citeste si: Pensionarele vor primi 375 de lei, pe lângă pensie, în luna decembrie. Cine beneficiază de această sumă?- kfetele.ro

Citeste si: Fosta iubită a lui Liam Payne, devastată când a văzut imaginile în care artistul era carat pe brațe în holul hotelului- radioimpuls.ro

Citeste si: Cum a funcționat rețeaua uriașă și sofisticată construită pe Tik Tok pentru Călin Georgescu, pe model Stoianoglo- antena3.ro

Slujba Vecerniei din Sfânta și Marea Vineri, 14 aprilie 2023, cu scoaterea Sfântului Epitaf (08:00 – 11:30), va fi oficiată în interiorul Catedralei Patriarhale;în intervalul orar 11:30 – 16:50, credincioșii vor avea posibilitatea să se închine și să treacă pe sub Sfântul Epitaf în Catedrala Patriarhală.

Citește și: Se spală rufe de Florii? Ce spun preoții despre Duminica Floriilor?

În intervalul orar 11:30 – 16:50, credincioșii vor avea posibilitatea să se închine și să treacă pe sub Sfântul Epitaf în Catedrala Patriarhală.

Între orele 17:00 – 20:30, va fi săvârșită Denia Prohodului Domnului și va avea loc procesiunea în jurul Catedralei Patriarhale cu Sfântul Epitaf.

 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI