Floriile 2023. Ce se dă de pomană în această zi de mare sărbătoare?
Floriile 2023. Anual, cu o săptămână înainte de Paște, credincioșii sărbătoresc Floriile. Această sărbătoare vine cu o serie de tradiții și obiceiuri. Iată ce trebuie să se dea de pomană de Florii 2023!
Floriile marchează începutul Săptămânii Patimilor.
Florii 2023. Ce se dă de pomană?
Potrivit datinilor, de Florii, mormintele trebuie să fie curățate și stropite cu apă sfințită. De asemenea, crucile trebuie să fie împodobite cu flori de primăvară și crenguțe de salcie. Se dau de pomană plăcinte, gogoși. Având în vedere că de Florii 2023 credincioșii au dezlegare la pește, ulei și vin, pachetele pe care le vor da de pomană pot conține inclusiv preparate care să aibă la bază aceste ingrediente.
Este foarte important ca în momentul în care fac pachetele, credincioșii să nu omită că în continuare se află în Postul Paștelui, astfel că tot ceea ce dau de pomană trebuie să fie de post.
Tradiții și obiceiuri de Florii 2023
Tinerele care vor să își întâlnească sufletul pereche trebuie să fiarbă busuioc în apă la miezul nopții. Acestea trebuie să se spele pe cap cu ea și să o toarne la rădăcina unui copac înflorit.
De asemenea, de Florii, hainele trebuie aerisite, iar fetele își scot zestrea afară la soare, pentru a atrage ursitul. Fetele din Banat și Transilvania pun o oglindă și o cămașă sub un păr altoit. După ce răsare soarele, ele vor fi folosite ca talismane pentru sănătate.
Doamne, Dumnezeul nostru, Care şezi pe heruvimi; Cel ce ai arătat puterea Ta şi ai trimis pe Unul‑Născut Fiul Tău, Domnul nostru Iisus Hristos, ca să mântuiască lumea prin Crucea, prin îngroparea şi prin învierea Sa; Căruia, venind în Ierusalim spre patima cea de bunăvoie, poporul
care şedea întru întuneric şi în umbra morţii, luând semnele biruinţei, ramuri de copaci şi stâlpări de finic, I‑a prevestit învierea, Însuţi, Stăpâne, păzeşte‑ne şi pe noi, care urmând acelora purtăm în mâini ramuri de copaci în această zi de înainte‑prăznuire.
Şi precum pe acele popoare şi pe acei prunci care Ţi‑au strigat Ţie: osana, apără‑ne şi pe noi, ca prin laude şi cântări duhovniceşti să ne învrednicim de dătătoarea de viaţă învierea cea de a treia zi, în Hristos Iisus Domnul nostru, cu Care împreună eşti binecuvântat, cu Preasfântul şi bunul şi de‑viaţă‑făcătorul Tău Duh, acum şi pururea
şi în vecii vecilor. Amin”.