Floriile 2023. Ce semnificație are Duminica Floriilor? De ce se sărbătorește în fiecare an pe o dată diferită?
Floriile 2023. Floriile semnifică Intrarea Mântuitorului în Ierusalim, în ultima săptămână din viața Sa pământească. Iată care este motivul pentru care Floriile nu au o dată fixă!
Floriile 2023. Sărbătoarea Floriilor reprezintă una din cele 12 sărbători împărătești din cursul anului bisericesc. Sărbătoarea este așteptată cu mare fast de către creștin-ortodocși. Aceasta simbolizează Intrarea Domnului în Ierusalim, orașul unde a început să fie celebrată.
De asemenea, Floriile reprezintă prima ocazie în care Mântuitorul a acceptat să fie tratat regește și să se numească Împărat. Potrivit Evangheliei, oamenii I-au spus: „Bine este cuvântat Cel ce vine întru numele Domnului!".
Duminica Floriilo r se celebrează la biserică, acolo unde ortodocșii participă la slujbă și urmează să se împărtășească. Potrivit tradiției, creștin-ortodocșii trebuie să ducă la biserică ramuri de salcâm, salcie, care urmează a fi sfințite de preot. Ulterior sunt duse acasă și puse lângă o icoană. Aceste ramuri păzesc locuința de rele și boli.
De ce se sărbătorește în fiecare an pe o dată diferită?
Floriile îi pregătesc pe creștini de biruința lui Iisus Hristos și de duminica următoare, anume Ziua Învierii. De asemenea, Floriile deschid ,,Săptămâna Mare''.
Floriile, asemenea Paștelui, sunt sărbătorite la date diferite, premergând Învierea Domnului cu o săptămână. Ziua în care cade Paștele este calculată în funcție de echinocțiul de primăvară și de luna plină.
Ce este complet interzis în această zi?
În această zi este complet interzis să speli sau să calci rufe. Este o zi sfântă, marcată cu cruce roșie în calendarul creștin-ortodox. De asemenea, creștinii nu trebuie să se spele pe cap în această zi.
De Florii este bine să nu ne certăm, pentru că certurile vor fi reluate pe tot parcursul anului.
Nu trebuie să uităm de cei plecați dintre noi. Mormintele celor decedați nu trebuie uitate, altfel, potrivit tradiției, nu vom beneficia de sprijin la bătrânețe.
Nu se plantează pomi în săptămâna dinaintea Floriilor și nici nu se sădesc flori.
Rugăciunea care se rostește în această zi
“Domnului să ne rugăm,
Doamne, Dumnezeul nostru, Care şezi pe heruvimi; Cel ce ai arătat puterea Ta şi ai trimis pe Unul‑Născut Fiul Tău, Domnul nostru Iisus Hristos, ca să mântuiască lumea prin Crucea, prin îngroparea şi prin învierea Sa; Căruia, venind în Ierusalim spre patima cea de bunăvoie, poporul care şedea întru întuneric şi în umbra morţii, luând semnele biruinţei, ramuri de copaci şi stâlpări de finic, I‑a prevestit
învierea, Însuţi, Stăpâne, păzeşte‑ne şi pe noi, care urmând acelora purtăm în mâini ramuri de copaci în această zi de înainte‑prăznuire.
Şi precum pe acele popoare şi pe acei prunci care Ţi‑au strigat Ţie: osana, apără‑ne şi pe noi, ca prin laude şi cântări duhovniceşti să ne învrednicim de dătătoarea de viaţă învierea cea de a treia zi, în Hristos Iisus Domnul nostru, cu Care împreună eşti binecuvântat, cu Preasfântul şi bunul şi de‑viaţă‑făcătorul Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin”.