Floriile 2023. Ce trebuie să faci în această zi importantă pentru a avea parte de sănătate?
Floriile 2023. Sărbătoarea Floriilor reprezintă una dintre cele mai importante sărbători din calendarul creștin-ortodox! Iată ce este bine să faci în această zi de mare sărbătoare!
Floriile simbolizează momentul în care Mântuitorul Iisus Hristos a intrat în Ierusalim, zi în care o mulțime de oameni au venit să îl vadă și să îl întâmpine pe Cel care l-a înviat pe Lazăr din morți.
Persoanele care au venit să Îl întâmpine pe Mântuitorul Iisus Hristos țineau în mână ramuri de măslin și finic și în acel moment l-au recunoscut drept adevăratul Mântuitor.
Sărbătoarea Floriilor marchează începutul ultimei săptămâni pe pământ din viața lui Iisus. După Florii începe Săptămâna Patimilor când are loc Paștele sau minunea Învierii Mântuitorului Iisus Hristos.
Cea mai cunoscută tradiție pe care creștinii o respectă an de an este reprezentată de cea a crenguțelor de salcie. Creștinii-ortodocși merg în dimineața zilei de duminică la Biserică unde duc ramuri de salcie, pe care preoții le sfințesc. După ce slujba se termină, fiecare creștin ia o creangă de salcie, pe care o aduc acasă.
Potrivit tradiției salcia trebuie să fie păstrată într-un loc curat, lângă o icoană.
Se spune că salcia are puteri nebănuite. Oferă ajutor creștinilor ortodocși la necaz sau boală când aceștia o folosesc.
De Florii, gospodinele coc atâtea pâini câți membrii are familia, însă sunt diferite, în funcție de vârstele celor din familie. Pâinile trebuie împletite din aluat de grâu.
Acestea sunt ornate cu figurine sau cruci din același aluat.
Pâinile trebuie oferite celor săraci pentru ca aceștia să fie feriți de cele rele.
De asemenea, în această zi, fetele trebuie să fiarbă apă cu busuioc. Ele trebuie să meargă la miezul nopții să fiarbă apa și să o pregătească pentru a se spăla pe cap cu ea a doua zi. Scopul este acela de a avea un păr sănătos și strălucitor.
Apa se pune apoi la rădăcina unui păr înflorit, rostind: „Cât de frumos e părul înflorit, așa de frumoasă să fiu și eu; cum se uită oamenii la un păr înflorit, așa să se uite și la mine!”
Se spune că așa cum va fi vremea de Florii, așa va fi și de Paște.
În această zi se mănâncă pește. Este a doua dezlegare din postul Paștelui, după cea din ziua Bunei Vestiri. Potrivit tradiției, peștele consumat în această zi are puteri tămăduitoare. Cine va mânca, se va lecui de orice boală.
Floriile 2023. Rugăciunea care trebuie rostită în această zi de mare sărbătoare
„Domnului să ne rugăm,
Doamne, Dumnezeul nostru, Care şezi pe heruvimi; Cel ce ai arătat puterea Ta şi ai trimis pe Unul‑Născut Fiul Tău, Domnul nostru Iisus Hristos, ca să mântuiască lumea prin Crucea, prin îngroparea şi prin învierea Sa; Căruia, venind în Ierusalim spre patima cea de bunăvoie, poporul care şedea întru întuneric şi în umbra morţii, luând semnele biruinţei, ramuri de copaci şi stâlpări de finic, I‑a prevestit învierea, Însuţi, Stăpâne, păzeşte‑ne şi pe noi, care urmând acelora purtăm în mâini ramuri de copaci în această zi de înainte‑prăznuire.
Şi precum pe acele popoare şi pe acei prunci care Ţi‑au strigat Ţie: osana, apără‑ne şi pe noi, ca prin laude şi cântări duhovniceşti să ne învrednicim de dătătoarea de viaţă învierea cea de a treia zi, în Hristos Iisus Domnul nostru, cu Care împreună eşti binecuvântat, cu Preasfântul şi bunul şi de‑viaţă‑făcătorul Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin”.