Floriile 2023. Sărbătoarea Floriilor mai este cunoscută în popor și sub numele de Intrarea Domnului în Ierusalim. În Duminica Floriilor, creștinii își amintesc de ziua în care Domnul Iisus Hristos a ajuns în Ierusalim, călare pe mânzul asinei, iar în jurul său erau cei 12 apostoli.
În 2023, Floriile sunt sărbătorite pe data de 9 aprilie și este sărbătoare cu cruce roșie în calendarul creștin-ortodox.
Floriile 2023. Ce semnifică, de fapt, Duminica Floriilor?
Când Iisus Hristos a intrat în Ierusalim, oamenii au venit într-un număr mare pentru a-l întâmpina pe cel care l-a înviat pe Lazăr din mormânt, una dintre cele mai mari minuni ale lumii. Persoanele prezente țineau în mână ramuri de măslin și finic și l-au recunoscut drept adevăratul Mântuitor.
Sărbătoarea Floriilor deschide ultima săptămână pe pământ din viața lui Iisus.
După Florii începe Săptămâna Patimilor când are loc Paștele sau minunea Învierii Mântuitorului Iisus Hristos.
Citește și: Calendar ortodox 3 aprilie 2023. Ce sfânt este sărbătorit luni?
Floriile 2023. Tradiții și obiceiuri de Duminica Floriilor
Una dintre cele mai cunoscute tradiții în poporul român de Florii este aceea a ramurilor de salcie. Ortodocșii aduc ramuri de salcie la biserică, în dimineața de duminică, ce urmează a fi sfințite.
După încheierea slujbei, fiecare creștin urmează să ia o creangă de salcie, pe care o aduc acasă. Aceasta trebuie să fie păstrată într-un loc curat, lângă o icoană.
Salcia este considerată cu puteri nebănuite. În vreme de necaz sau boală, este un ajutor celui care o folosește.
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
Acestea aduc aminte de ramurile de finic și măslin, ramuri cu care Mântuitorul a fost întâmpinat la intrarea in Ierusalim.
Citește și: Calendar ortodox 1 aprilie 2023. Ce sărbătoare este sâmbătă?
În această zi, gospodinele coc atâtea pâini câți membrii are familia, însă sunt diferite, în funcție de vârstele celor din familie. Pâinile trebuie împletite din aluat de grâu. Acestea sunt ornate cu figurine sau cruci din același aluat.
Pâinile trebuie date celor săraci pentru a fi feriți de cele rele.
De asemenea, în această zi, fetele trebuie să fiarbă apă cu busuioc. Ele trebuie să meargă la miezul nopții să fiarbă apa și să o pregătească pentru a se spăla pe cap cu ea a doua zi.
Scopul este acela de a avea un păr sănătos și strălucitor.
Apa se pune apoi la rădăcina unui păr înflorit, rostind: „Cât de frumos e părul înflorit, așa de frumoasă să fiu și eu; cum se uită oamenii la un păr înflorit, așa să se uite și la mine!”
Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro
Se spune că aşa cum va fi vremea de Florii, așa va fi și de Paște.
În această zi se mănâncă pește. Este a doua dezlegare din postul Paștelui, după cea din ziua Bunei Vestiri. Potrivit tradiției, peștele consumat în această zi are puteri tămăduitoare. Cine va mânca, se va lecui de orice boală.
Citește și: Calendar ortodox 2 aprilie 2023. Ce sfânt este celebrat în calendarul ortodox?