Florile de Sânziene: Ce beneficii are pentru sănătate ceaiul din această plantă?
Florile de Sânziene. Florile de Sânziene, cunoscute și sub numele de Galium Verum, au numeroase beneficii pentru organism. Vă prezentăm care sunt acestea, în articolul următor!
Florile de Sânziene. Ceaiul realizat din flori de Sânziene este un bun diuretic. Acesta are un efect laxativ, antispastic, astringent, cicatrizant și depurativ fiind, totodată, eficient în ameliorarea simptomelor asociate infecțiilor urinare.
Acesta se folosește deseori în cistite, litiază urinară, edeme (acumulare de apă în țesuturi), afecțiuni ale pielii, eczeme, erupții cutanate.
Ceaiul are un efect detoxifiant. De asemenea, are proprietatea de a regenera organismul.
Poate fi un aliat de nădeejde în curele de slăbire.
În ceea ce privește proprietățile terapeutice ale ceaiului de sânziene, acestea depind de tipul de floare folosit. Există mai multe tipuri de flori. Florile albe de sânziene, numite Gallium Mollugo, sunt cunsocute pentru efectul diuretic, dar și antireumatic. Florile galbene de Sânziene, numite Galium Verum, care sunt populare fiindcă au proprietăți curative.
Ce beneficii are ceaiul din flori de Sânziene?
Acest ceai este bun împotriva nodulilor tiroidieni, tumorilor ganglionare și a altor afecțiuni ale glandelor tiroide. De asemenea, sunt indicate în bolile digestive, diaree, enterite, enterocolite, icter, calculoză biliară, curățarea ficatului și a pancreasului de toxine. Ceaiul de Sânziene este bun și în bolile renale-genitale, cistite, eliminarea nisipului și a deșeurilor toxice din rinichi și vezica urinară, edeme renale, colibaciloză urinară, nefrite cronice, pielonefrite, tulburări de menopauză.
Este indicat în bolile sistemului nervos stări de oboseală și epuizare, insomnie, epilepsie, nevroze, vertij, isterie.
Se recomandă și în bolile de metabolism, anemie, obezitate, dar și împotriva durerilor reumatismale și artrozice.
Florile de Sânziene sunt bune contra cancerului limbii, al laringelui și al organelor genitale.
Când este perioada de înflorire a florilor de Sânziene?
Perioada în care înfloresc florile de Sânziene este în lunile iulie-august. În țara noastră, florile sunt răspândite peste tot, mai ales la câmpie.
Mirosul lor este similar cu cel al mierii de albine. Gustul lor este unul amar, acest lucru explicând beneficiile plantelor în tratarea bolilor de ficat și bilă.
Aceste flori se recoltează între lunile mai și august. Ele trebuie tăiate la 3-5 cm de sol, pentru a beneficia de beneficiile terapeutice. Ulterior, acestea se păstrează în recipiente închise ermetic, dar și în pungi de hârtie sau săculeți de pânză.
Trebuie să fie ferite de soare, umiditate sau căldură în exces. Acestea trebuie uscate de sânziene în locuri răcoroase.