Florin Cîțu a ajuns la DNA miercuri dimineață. Acesta este citat în dosarul vaccinurilor anti-Covid. ,,Adevărul o să iasă la suprafață, am încredere în justiție"
Miercuri, 6 decembrie, fostul premier Florin Cîțu a ajuns la DNA. Acesta a fost citat în dosarul vaccinurilor anti-Covid.
"Nu pot discuta despre un dosar care formează o anchetă. Mi-am exercitat atribuțiile de prim-ministru cu respectarea legislației în vigoare. Adevărul o să iasă la suprafață, am încredere în justiție", a declarat el.
În urmă cu o săptămână, fostul premier Florin Cîțu a rămas fără imunitate. Acesta se află miercuri, 6 decembrie, la DNA.
Florin Cîțu a refuzat să ofere declarații
În acest context, a refuzat să dea declarații. Totodată, el a spus că va vorbi cu jurnaliștii după ce va ieși de la audieri.
Acuzațiile în dosarul vaccinurilor anti-Covid în care Florin Cîțu, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă sunt cercetați pentru abuz în serviciu și complicitate la abuz în serviciu, sunt argumentate de către procurorii DNA pe faptul că, cei trei, care erau prim-ministru, respectiv miniștri ai Sănătății, au aprobat cumpărarea a zeci de milioane de doze de vaccin, peste necesarul deja contractat.
Acesta ar fi acoperit mai mult decât suficient populația estimată pentru a se vaccina împotriva Covid. De asemenea, potrivit referatului procurorilor, apare și numele lui Andrei Baciu, actualul șef al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.
Mai mult decât atât, în referatul pe care l-au trimis procurorii DNA la Senat, cu cererea de ridicare a imunității pentru Cîțu, procurorii anticorupție efectuează referatul achizițiilor de vaccinuri anti-Covid de către Guvernul Florin Cîțu.
De asemenea, în decembrie 2020, potrivit procurorilor, România a contractat prin Comisia Europeană un număr de peste 37,5 milioane de doze de vaccin, în condițiile în care raportase o populație estimată a se vaccina de 10,7 milioane de persoane.
„În concluzie, toate vaccinurile contractate după data de 01 ianuarie 2021 au fost în surplus. 90.394.056 total doze minus 37.588.366 doze contractate până la sfârșitul anului 2020, rezultă 52.805.690 doze în surplus”, potrivit referatului procurorilor.
De asemenea, potrivit procurorilor, valoarea totală a vaccinurilor împotriva Covid-19 achiziționate în surplus este de aproximativ 1.005.498.687 euro, la care se adaugă TVA, sumă cu care a fost prejudiciat bugetul statului.