Florin Cîțu a vorbit despre ancheta privind pregătirea valului 4 al pandemiei: "Vreau să ştiu cine e responsabil. Va plăti cu funcţia"
Premierul Florin Cîţu a prezentat, vineri, 8 octombrie, în cadrul unei videoconferinţe, două aspecte din ancheta privind pregătirea valului 4, el acuzând Ministerul Sănătăţii că a tergiversat achiziţia unui medicament pentru bolnavii de COVID-19, Tocilizumab, pentru care România a cerut activarea mecanismului european de protecţie civilă, şi că nu a răspuns solicitării spitalelor pentru ventilatoare, deşi avea 40 de bucăţi pe stoc, donaţie din partea Germaniei.
Florin Cîțu s-a aflat, vineri, în videoconferinţă cu reprezentanţii CNCCI: şeful DSU, Raed Arafat, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, directorul Centrului Naţional de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile, dr Adriana Pistol.
”Am vrut să văd cum au fost puse în aplicare măsurile luate recent şi dacă se văd efecte”, a spus premierul Cîţu.
”Aş vrea să ştiu cine din Ministerul Sănătăţii a tergiversat această achiziţie, atâtea luni de zile, este important ca aceste informaţii să fie prezentate public”, a spus Cîţu.
Tot din ancheta pentru pregătirea valului 4, premierul a spus că mai are o informaţie care trebuie prezentată public şi responsabilii trebuie să plătească.
”Au fost spitale care au făcut solicitări pentru a li se repartiza sau dona ventilatoare, încă din luna august. Ministerul Sănătăţii avea un stoc de 40 de bucăţi, primite prin donaţie la sfârşitul lunii decembrie 2020, din partea Germaniei. Şi totuşi Ministerul nu a luat act de aceste solicitări ale spitalelor de boli infecţioase care tratează pacienţi COVID-19. Aveam solicitări, aveam ventilatoare şi cineva din Ministerul Sănătăţii nu a răspuns.
Cine nu a răspuns ar trebui să răspundă, chiar cu funcţia”, a spus Florin Cîţu.
Cîțu a luat la întrebări Departamentul pentru Situații de Urgență
Prim-ministrul a cerut din partea DSU să prezinte situaţia achiziţiei de concentratori de oxigen, pentru care s-au alocat deja fonduri în această săptămână şi a spus că în şedinţă se va discuta despre operaţionalizarea spitalelor din Pipera şi Leţcani.
”Ambulanţa se prezintă şi cu 5 zile întârziere”
O altă situaţie legată de ancheta privind pregătirea Valului 4 al pandemiei se referă la timpul de răspuns pentru urgenţe majore, Florin Cîţu arătând că s-a ajuns ca acest timp de răspuns să fie şi de 5-8 ore, la Ambulanţă, iar pentru testarea COVID-19, sunt judeţe unde ambulanţa se prezintă şi cu 5 zile întârziere.
Florin Cîţu a cerut şi o situaţie a spitalelor care sistează internările şi intervenţiile chirurgicale care nu sunt urgente.
”Aici trebuie explicat mai bine public ce se întâmplă, pentru că noi nu vorbim că sistăm internări sau proceduri unde viaţa pacientului este în pericol, ci pentru pacienţii al căror tratament poate fi asigurat ambulatoriu sau la domiciliu. Mai multă comunicare, trebuie să le explicăm oamenilor ce se întâmplă cu această decizie”, a spus Cîţu.