Premierul Florin Cîțu, declarații de ultima oră: "Revenirea la normalitate, la 1 iunie. Nu vor fi eliminate 100% restricțiile" (LIVE VIDEO)
România a înregistrat duminică două noi recorduri sumbre în criza generată de pandemia de coronavirus: numărul pacienților la ATI a urcat la 1456, iar numărul românilor internați în spitale cu forme ușoare și medii de COVID-19 a ajuns la 13.714. În acest context, aproape în fiecare zi au loc proteste împotriva restricțiilor impuse de autorități în valul trei al pandemiei. Premierul României a vorbit luni despre revenirea la normalitate începând cu 1 iunie, în condițiile în care se va accelera campania de vaccinare și măsurile vor fi respectate de populație.
Prim-ministrul Florin Cîţu susţine, luni, de la ora 12,00, o conferinţă de presă la Palatul Victoria. Premierul a declarat că înființează un comitet interministerial "care să asigure de la 1 iunie revenire la normalitate".
" E important să înțelegem măsurile pe care le-am luat și e important să înțelegem ce urmează să facem în perioada următoare. Vreau să fac unele precizări despre campania de vaccinare și despre situația epidemiologică.
Voi anunța și înființarea unui comitet interministerial care să asigure revenirea la normalitate la 1 iunie", a spus Florin Cîțu în debutul conferinței de la Palatul Victoria.
Conferinţa de presă a fost transmisă live pe conturile Facebook şi YouTube ale Guvernului şi pe site-ul StirileKanald.ro .
Referitor la situația epidemiologică, premierul a precizat că măsurile luate de autorități au deja efecte și că asistăm la o stabilizare a numărului de infectări.
S-a ajuns la un platou, iar în cazul Capitalei și al municipiului Timișoara vedem chiar o scădere a numărului de noi cazuri.
" Trebuie să avem răbdare. Doar prin respectarea măsurilor și prin vaccinare vom reveni la normalitate. 1 iunie este primul pas pentru revenirea la normalitate. Nu înseamnă eliminare 100% a restricțiilor, dar acest prim pas trebuie pregătit", a declarat Florin Cîțu.
Nu se va aplica pașaportul verde de vaccinare în interiorul țării, a precizat premierul Florin Cîțu, răspunzând unei întrebări venite din partea jurnaliștilor.
"Măsurile pe care le-am luat au avut un impact pozitiv. le cer românilor, și celor ce protestează, să respecte legislația în vigoare", a mai spus Florin Cîțu.
Florin Cîțu: În scenariul optimist, vom avea 6,3 milioane români vaccinați la 1 iunie
Referitor la campania de vaccinare, premierul a precizat că lunile aprilie și mai sunt extrem de importante, pentru că vom avea aproape 8,3 milioane de doze care intră în România.
"La finalul lunii mai, în cel mai pesimist scenariu vom avea 5 milioane de persoane vaccinate. În scenariul optimist am avea 6,3 milioane", a explicat Flocrin Cîțu. 5 milioane înseamnă aproximativ 35% din populația adultă.
Valul trei al pandemiei, mult mai dur decât primele două
Spitalele din România și mai ales secțiile ATI sunt sufocate de numărul mare de cazuri de COVID-19, iar formele grave sunt mai des întâlnite la populația tânără.
Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății, a avut duminică o întâlnire cu directorii de spitale și a vorbit despre numărul de copii infectați cu COVID care sunt internați în spitale.
Voiculescu a început prin a sublinia că România înregistrează duminică două „recorduri” nedorite. El a arătat că numărul pacienţilor cu COVID-19 internaţi în spital şi numărul pacienţilor cu infecţia cu SARS-CoV-2 aflaţi în secţiile de terapie intensivă este foarte mare.
Situația este alarmantă în rândul copiilor. Sunt 167 de copii internaţi cu COVID-19 în România, iar 16 dintre aceștia sunt la terapie intensivă.
"Acest val trei nu ar trebui să-l judecăm doar prin prisma cifrelor, acest val trei vine peste valurile anterioare care au lăsat în urma lor un număr de pacienţi în secţiile de terapie intensivă, acest val vine cu un număr de pacienţi care intră în secţii deja ocupate”, a declarat Vlad Voiculescu.
Voiculescu spune că sunt familii întreg care ajung la spital. De asemenea, a scăzut vârsta pacienţilor cu forme grave.
„Vedem acum persoane sănătoase care nu numai că ajung să fie internate în spital, ci dezvoltă forme grave ale bolii. Din totalul pacienţilor cu forme critice mai mult de o treime sunt pacienţi intubaţi, spre deosebire de începutul pandemiei când proporţia formelor severe şi critice era semnificativ mai redusă”, a mai afirmat ministrul.
Protestele, mediul ideal pentru infectarea cu coronavirus
Zeci de mii de oameni au protestat în toată țara în ultima săptămână față de restricțiile impuse în România în contextul pandemiei de COVID-19. Revendicările au fost diferite, de la restricțiile de circulație, la redeschiderea sectorului HoReCa, dar și împotriva ”dictaturii medicale” și a purtării măștilor în aer liber.
Protestele sunt mediul ideal în care se poate transmite virusul, a explicat medicul Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății. Motivul este unul simplu: nu se păstrează distanța, nu se poartă mască și se strigă. Astfel, prin particulele care ajung în aer se împrăștie cu o încărcătură virală extrem de mare.