Miercuri dimineața, Florin Cîțu s-a prezentat la sediul DNA, fiind citat în dosarul vaccinurilor anti-COVID. Procurorii au anunțat în cursul acestei zile că vor continua urmărirea penală împotriva acestuia, fiind acuzat de complicitate la abuz în serviciu.

În cursul acestei zile, procurorii DNA au decis continuarea urmării penale în cazul fostului premier. Direcția Națională Anticorupție a făcut și primele precizări cu privire la dosarul în care este implicat Florin Cîțu.

Florin Cîțu este urmărit penal în dosarul vaccinurilor anti-COVID

Direcția Națională Anticorupție a făcut ultimele precizări cu privire la Florin Cîțu. Procurorii din cadrul DNA au decis să continue urmărire penală, acesta fiind acuzat de complicitate la abuz în serviciu.

Procurorii susțin că nu există justificare legală pentru achiziția unei cantități mai mari de vaccinuri. Deși Comisia Europeană a stabilit strategia de vaccinare, statele membre ar fi avut o clauză de opt-out pe care o puteau utiliza în termen de cinci zile de la notificare.

„La data de 17 iunie 2020, Comisia Europeană a lansat Strategia europeană privind accelerarea dezvoltării, fabricării și distribuției vaccinurilor împotriva COVID-19 prin care propunea o abordare centralizată pentru achiziția unor opțiuni viabile de vaccinuri și care a presupus negocierea de către Comisia Europeană a unor acorduri de achiziție anticipată cu producătorii de vaccinuri în numele statelor membre.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Vaccinurile urmau să fie distribuite statelor membre UE în funcție de numărul populației, iar decizia cu privire la vaccinarea prioritară a anumitor categorii de populație revenea statelor membre.

florin citu guvern

Florin Cîțu la o ședință de Guvern, în vremea în care era premier

[Sursa foto: Facebook]

De precizat este faptul că statele membre aveau posibilitatea să utilizeze, într-un termen de 5 zile de la notificare, o clauză de „opt-out”, astfel că nu erau obligate să suporte niciun fel

de contribuție pentru vaccinurile pe care decideau să nu le solicite.

În contextul menționat mai sus, în datele de 19 aprilie 2021 respectiv 13 mai 2021, suspectul Cîțu Florin Vasile, în calitate de prim- ministru al Guvernului României, cu încălcarea dispozițiilor legale și în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea achiziției, ar fi aprobat două memorandumuri emise de Ministerul Sănătății, în baza cărora s-ar fi contractat un număr mult mai mare de doze de vaccin (Pfizer și Moderna), în condițiile în care ar fi cunoscut faptul că numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane.

Concret, deși dozele de vaccin contractate anterior datei de 01 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane persoane, prin demersurile sale, suspectul Cîțu Florin Vasile ar fi facilitat conducerii Ministerului Sănătății să tranzacționeze și să ordonanțeze la plată achiziția în plus a unui număr de 43.359.892 doze vaccin în valoare de 825.636.678 euro fără TVA.

Suspectului Cîțu Florin Vasile i s-a adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală”, se arată în comunicatul DNA.

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

florin citu parlament

Florin Cîțu în timpul unui discurs în Parlament

[Sursa foto: Facebook]

Florin Cîțu, primele declarații după ce a ieșit de la DNA

Miercuri dimineața, Florin Cîțu a ajuns la sediul Direcției Naționale Anticorupție. Fostul premier a fost audiat timp de aproximativ trei ore, iar la plecare a oferit o scurtă declarație jurnaliștilor.

Florin Cîțu spune că și-a exercitat atribuțiile de prim-ministru și a refuzat să ofere detalii sau să discute despre o anchetă ce este încă în curs.

"Nu pot discuta despre un dosar care formează o anchetă. Mi-am exercitat atribuțiile de prim-ministru cu respectarea legislației în vigoare. Adevărul o să iasă la suprafață, am încredere în justiție", a declarat fostul premier, în fața sediului DNA.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro: