Florin Cîțu, mesaj pentru "colegii" de la USR: "Au făcut un pas important în a debloca situaţia"
Criza politică în care se află actuala alianță de guvernare nu pare să fie ușor de rezolvat fără intervenția președintelui Klaus Iohannis. Cu toate acestea, miniștrii USR PLUS au participat la ședința de guvern de joi, iar premierul Florin Cîțu este de părere că, în acest fel, "au făcut un pas important în a debloca situaţia în care suntem astăzi".
" În şedinţa de guvern de astăzi, le-am mulțumit colegilor mei că au găsit tăria să treacă peste decizia pe care au luat-o ieri şi că au înțeles că e mult mai important să venim, să rezolvăm probleme importante pentru România.
A fost mesajul meu pentru colegii mei şi le mulţumesc din nou. Au făcut un pas important în a debloca situaţia în care suntem astăzi. România trece printr-o perioadă dificilă şi este important ca toţi să fim aici pentru români", a scris Cîțu joi seara pe Facebook.
După demiterea lui Vlad Voiculescu și a secretarului de stat Andreea Moldovan, liderii USR-PLUS au cerut o întâlnire de urgență în Coaliție și au anunțat că au decis să-i retragă susținerea premierului Florin Cîțu.
Cu toate acestea, nici PNL, nici președintele Klaus Iohannis nu s-au grăbit să dea curs solicitării venite dinspre Dan Barna și Dacian Cioloș. Șeful USR a reiterat chiar în debutul ședinței de guvern că nu-l mai susține pe actualul prim-ministru.
"Președinții atât ai UDMR, cât și ai PNL au explicat foarte clar în spațiul public de ce. De obicei, ședințele coaliției sunt lunea, rămân lunea, nu văd alt motiv în acest moment", a explicat Cîţu amânarea ședinței de coaliție.
Cum a explicat Florin Cîțu abrogarea ordinului semnat de Andreea Moldovan
" Acel ordin a fost anulat de ieri.
A fost primul lucru pe care l-am semnat aseară. A fost anulat acel act, haideți să vorbim și despre acel ordin. Problema, putem să discutăm despre acel ordin dacă trebuie sau nu să avem acele criterii, problema este următoarea, acel ordin a fost publicat fără să se treacă prin CNSU", a declarat prim-ministrul după ședința de guvern.
Potrivit lui Florin Cîţu, toate criteriile trebuie să treacă prin CNSU, iar în CNSU președintele este premierul României.
" Nu a trecut prin CNSU, deci, nu putea să fie publicat acel ordin.
Noi am mai publicat modificări ale formulei, știți foarte bine, au fost introduse focarele, am schimbat criteriile de la 4 la mie, de la 7,5 la mie, toate aceste au trecut prin CNSU. Era nevoie și de acest ordin să treacă prin CNSU. Aceasta este problema", a explicat premierul.
Ce acte au fost adoptate în ședința de guvern de joi
Premierul Cîțu a prezentat o sinteză a celor mai importante acte normative adoptate în ședința din 15 aprilie.
- Ministerul Muncii a propus, printr-un Memorandum, noi reguli pentru salarizarea bugetarilor, care nu vor duce la scăderea veniturilor angajaților din sectorul public.
- Ordonanţă de urgenţă pentru Planul de Restructurare a Complexului Energetic Oltenia. Continuăm programul de restructurare al CEO și respectăm planul agreat cu Comisia Europeană pentru cumpărarea certificatelor verzi. Am găsit un mecanism de finanțare, Ministerul Finanţelor va aloca sub forma de grant, la solicitarea Ministerului Energiei, suma de 664,106 milioane de lei.
- Memorandum pentru semnarea celui de-al patrulea Formular de comandă de vaccin împotriva COVID-19 produs de compania Pfizer/BioNTech, pentru o cantitate de 4,2 milioane de doze opționale. Un număr de 300.000 de doze vor fi disponibile în România din trimestrul al II-lea al acestui an.
- Hotărâre privind acordarea de către România a unui ajutor umanitar, cu titlu gratuit, pentru Agenția Națională pentru Sănătate Publică din Republica Moldova. Un număr de 132.000 de doze de vaccin, din numărul de doze achiziționate de Ministerul Sănătății și livrate de către Compania AstraZeneca vor fi alocate pentru imunizarea cetățenilor din Republica Moldova.
- Ordonanță de urgență prin care personalul medico-sanitar care activează în centrele de vaccinare poate încheia contracte de prestări servicii ca persoane fizice. Actul normativ urmărește creșterea capacității de vaccinare prin cooptarea personalului medical pentru continuarea și accelerarea campaniei de vaccinare.
Liderul PSD Marcel Ciolacu, apel la Klaus Iohannis
În contextul scandalului din coaliție, Marcel Ciolacu pune problema unor alegeri anticipate. El a declarat că „actualul Parlament nu mai reprezintă votul românilor”.
„Dacă Iohannis ar fi respectat spiritul și legea Constituției, nu aveam de-a face cu așa ceva. A creat această coaliție cu pierzători care nu au responsabilitate pentru vot, că nu au câștigat alegerile. Noi am venit cu domnul Rafila prim-ministru, cea mai potrivită persoană în această perioadă de pandemie. Vă dați seama ce înseamnă să nu numești un ministru la Sănătate? Cât de iresponsabili să fii să nu participi la ședința de Guvern, să îți iei jucăriile și să pleci? Nu a spus Barna să nu fie Orban? Acum îl vor iar pe Orban? A ajuns USR să conducă România după bunul plac? Domnul Iohannis e responsabil, a vrut Guvernul sau, făcând o struțocămilă. Acum se văd efectele”, a spus Marcel Ciolacu la un post TV.
Premierul Cîțu a fost întrebat joi dacă a avut o discuție cu preşedintele Klaus Iohannis și ce mesaj i-a transmis acesta legat de criza aceasta politică
"Florin Cîțu: Discut foarte des cu preşedintele Klaus Iohannis. Discuțiile între preşedintele Klaus Iohannis și mine, sunt discuțiile noastre. Vă mulțumesc!", a răspuns premierul.