Creatorul OUG 13, numit președinte "pe viață" al Consiliului legislativ. Ce salariu va primi Florin Iordache
Parlamentarii au votat marți, în plenul reunit, ca Florin Iordache să fie viitorul preşedinte al Consiliului Legislativ. Noua poziție îi va aduce un venit lunar de 12.000 lei pe lună fostului artizan al controversatei Ordonanțe 13, care a scos sute de mii de români în stradă împotriva guvernării Dragnea.
Author: Razvan Ilie marți 20 octombrie 2020 , 19:21
La votul din plenul Parlamentului au fost 185 de voturi „pentru” numirea lui Florin Iordache şi 42 de voturi „împotrivă”. Fostul judecător al CCR Augustin Zegrean, propus de PNL, a avut doar 41 de voturi „pentru” şi 187 de voturi „contra”.
Funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ a rămas vacantă după demisia lui Şerban Iliescu, iar de la conducerea Secţiei de evidenţă oficială a legislaţiei şi documentare a demisionat Gheorghe Popescu.
Dan Barna: Iordache ”a fost răsplătit cu un post pe viaţă”
Liderul USR, Dan Barna, susţine că mutarea lui Florin Iordache în funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ este ”o sfidare la adresa oricărui român cinstit”.
”Domnul Iordache a fost vârful de lance al regimului Dragnea în lupta pentru distrugerea justiţiei independente”, susţine Barna, afirmând că pentru asta, Iordache ”a fost răsplătit cu un post pe viaţă în fruntea unei instituţii a statului român”.
Șeful Consiliului Legislativ nu are o limită de mandat şi nu există nici o procedură prin care să poată fi revocat. Deci, nu poate fi schimbat şi ar putea rămâne în funcţie pană la sfârşitul vieţii. Asta dacă nu se decide să demisioneze.
Sau își pierde drepturile electorale, este condamnat definitiv sau apare între timp vreo incompatibilitate.
De exemplu, fostul preşedinte al Consiliului, Dragoș Iliescu are 77 de ani, este pensionar şi s-a aflat la conducerea instituției pentru un sfert de secol.
Potrivit declarației de avere a fostului președinte, acesta a fost remunerat cu un salariu de 12.000 de lei pe lună.
Ce atribuții îndeplinește șeful Consiliului Legislativ
Preşedintele Consiliului Legislativ îndeplineşte următoarele atribuţii:
a) reprezintă Consiliul în faţa Camerei Deputaţilor, a Senatului şi a celorlalte autorităţi publice, precum şi în relaţiile cu persoanele fizice sau juridice;
b) semnează actele Consiliului, care se pot emite numai cu acordul său;
c) angajează şi, după caz, numeşte, potrivit legii, pesonalul din aparatul Consiliului Legislativ;
d) exercită orice alte atribuţii care îi revin potrivit legii. Preşedintele Consiliului Legislativ este ordonator principal de credite.