In articol:
DSP Braşov a anunțat un focar de infectare cu norovirus, în localitatea Râşnov. Nu s-a identificat încă sursa de îmbolnăvire. 140 de oameni au avut nevoie de îngrijiri medicale timp de o săptămână.
Citeste si: Ministerul Sănătăţii, noi informații despre coronavirus
Citeste si: Câți români s-au vaccinat în ultima zi
Instituţia a prelevat probe din reţeaua de apă a oraşului Râşnov, care, la evaluarea de etapă, nu arată contaminarea cu germeni patogeni.
Citeste si: Pensionarii primesc bani în plus din martie 2025! Cine sunt cei 1 milion de beneficiari- kanald.ro
Citeste si: Daciana Sârbu, prima reacție după ce s-a aflat că a divorțat de Victor Ponta: „Mintea mea e...”- wowbiz.ro
„Din cei 140 pacienţi cu simptomatologie digestivă, 25 pacienţi s-au prezentat la unităţi spitaliceşti, iar 1 caz a fost spitalizat, având o evoluţie clinică bună (copil în vârstă de 5 ani la care s-a identificat din materii fecale Norovirus G2). De asemenea, în cazul unui alt copil s-au recoltat probe biologice (materii fecale), rezultând infectarea acestuia cu Norovirus, care este recunoscut ca fiind responsabil pentru epidemii de acest tip.
Infecția cu Norovirus se transmite extrem de rapid
Norovirus este o infecție contagioasă care se transmite extrem de rapid. Expunerea la numai 18 particule de virus poate conduce la infectare, prin comparaţie cu cele aproape 1.000 de particule, în cazul gripei.
Citeste si: Țara care a raportat primul deces uman din cauza gripei aviare
Acest virus are modalități de transmitere multiple: prin contactul cu persoane bolnave, prin contactul cu suprafeţe contaminate, prin consumul de alimente şi/sau băuturi contaminate. „Alimentele pot răspândi virusul dacă au fost manipulate de către persoane bolnave, mai ales dacă nu se păstrează o igiena corespunzătoare a mâinilor, sau dacă au fost contaminate la sursă (în cazul peştelui, fructelor, legumelor)”, a mai transmis DSP Braşov.
Instituţia precizează că pericolul de infectare cu Norovirus este maxim în cazul felurilor de mâncare ce nu au fost preparate termic. De asemenea, instrumentele folosite în bucătărie pot fi infectate şi astfel devin răspunzătoare pentru răspândirea rapidă a acestui virus.
„Virusul nu este detectabil, la analize uzuale, în apă şi pe suprafeţe. Recomandăm populaţiei să respecte măsurile de igienă a alimentaţiei, cum ar fi igiena mâinilor, spălarea fructelor şi a legumelor, dezinfecţia suprafeţelor, în special cu soluţii care conţin clor, precum şi consumarea apei îmbuteliate şi a alimentelor predominant preparate termic”, a mai transmis DSP Braşov.
Instituţia a precizat că ancheta epidemiologică este în desfăşurare.