Camera de Comert si Industrie a Romaniei, in parteneriat cu Asociatia Oamenilor de Afaceri Turci din Romania( TIAD). Consiliul de Relatii Economice Externe al Turciei (DEIK) si Ambasada Republicii Turcia din Romania, au organizat Forumul de Afaceri Romania-Turcia, cu tematica "Dezvoltarea relatiilor economice si comerciale dintre Turcia si Romania in domeniul parteneriatelor public private (PPP)".
La intalnire au participat dl.Mihai Daraban, Presedintele CCIR, E.S. Ambasador al Republicii Turcia in Romania, dl.
Turcia se regaseste pe locul 15 in clasamentul top 50 de tari de rezidenta a investitorilor cu participare straina la capitalul social. La sfarsitul lunii iulie a acestui an, pe teritoriul Romaniei activau un numar de 15.
"Turcia este cel mai mare investitor al Romaniei din afara Uniunii Europene.
Si tara noastra este unul dintre partenerii puternici si importanti ai Turciei, fiind pe locul 15 la export si pe locul 17 la import.
Asociatia TIAD, implicata in organizarea acestei intalniri, sprijina intarirea relatiilor economice, culturale si sociale ale celor doua state, respectiv Romania si Turcia.
"TIAD a fost infiintata in 1993, este o asociatie apolitica, non-guvernamentala, orientata pe spirjinul activitatilor comerciale", povesteste Guven Gungor, Presedinte TIAD.
Omer Susli, presedinte DEIK, a amintit faptul ca "Vrem sa facem cunostinta Romaniei cu cat mai multi investitori straini. Romania are mai multe probleme, printre care si drumurile rutiere. Sper ca in urmatorii ani de la Constanta pana la granita cu Ungaria sa existe autostrada".
Ambasadorul Republicii Turcia in Romania, E.S. dl. Koray Ertas, a subliniat faptul ca "In prezent sunt 70.000 de conationali turco-tatari care traiesc pe teritoriul Romaniei si care contribuie la sporirea legaturilor sociale si culturale dintre cele doua tari".
Paula Pirvanescu, Secretar de Stat in Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, a prezentat o mare parte din propunerile de proiecte ale Guvernului pentru care se asteapta investitori.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Astfel, se asteapta investitii pentru urmatoarele: extinderea retelei de metrou M7, de 25 de km; linia ferata de mare viteza Bucuresti-Craiova/ (Sofia)- Timisoara/(Belgrad)-Cluj/ (Budapeste)( 1.275 km); construirea aeroportului Bucuresti SUD, pentru pasageri si marfuri, cu 2 terminale, pe o suprafata de 600 de hectare, ajungand la un numar de 30 de milioane de pasageri; finalizarea canalului Siret-Baragan, unde s-au inceput deja lucrarile pe o portiune de 11 km, lungimea totala a canalului ajungand la 190 de km; amenajarea raurilor Arges si Dambovita pentru navigatie; realizarea complexului hidrotehnic Turnu Magurele-Nicopole pe Dunare; construirea centralei hidroelectrica cu acumulare prin pompaj Tarnita-Lapusesti; constructia unei fabrici de mijloace de transport electrice; construirea unui sistem de resorturi de lux la Marea Neagra-New Costinesti, care vor avea 2 parcuri de distractii acvatice, terenuri de golf, de tenis, gradini, paduri, bungalow-uri etc.; construirea si operarea unei banci nationale de sange, plasma umana si celule stem; investitii in viitoarea autostrada Ploiesti-Brasov cu o lungime de 109,3 km; autostrada Bucuresti-Craiova-Calafat-Drobeta Turnu Severin-Lugoj( 550 km); autostrada Targu-Neamt-Iasi-Ungheni( 100 km); Complexul Medical "Carol Davila- Universitary Medical Center"; complex turistic pentru ski in Muntii Fagaras cu 150 de km de partii pentru ski; clinica multifunctionala "Dr. Calistrat Grozovici"; spital regional in Timisoara, Targu Mures, Braila-Galati, cu 800-1000 de paturi, centre de cercetare si heliport.
La sfarsitul Forumului speakerii au fost premiati pentru eforturile pe care le depun si pentru eficacitatea de care dau dovada in pastrarea unor relatii echilibrate intre Romania si Turcia.