Slobodan Praljak, in varsta de 72 de ani, a asteptat ca tribunalul sa-i confirme condamnarea la 20 de ani de inchisoare inainte sa spuna ”Eu va resping verdictul”, sa scoata o fiola si sa inghita continutul acesteia.

Avocatul sau a declarat ca era vorba despre otrava.

Decesul a fost anuntat de mai multe publicatii croate, inclusiv de postul privat N1 si principalele cotidiene, Jutarnji List si Vecernji List, dupa care a fost confirmat de Hina, care citeaza o sursa apropiata cindamnatului.


 

Acest inginer devenit director de teatru nu era militar la origine, insa odata cu venirea razboiului el a urcat rapid in ierarhia fortelor croate.

Un comandant de rang inalt al fortelor armate ale Republicii croate Herceg-Bosna, care au luptat impotriva bosniacilor in 1993-1994, el a fost citat ca unul dintre vinovatii de distrugerea podului otoman de la Mostar.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Insa, pentru multi crroati el ramane un erou.

Presedinta Kolinda Grabar-Kitarovic a redactat saptamana trecuta un mesaj omagial, citit la promovarea unei lucrari in onoarea sa, ”General Praljak”.

”Contributia generalului Slobodan Praljak a fost de o imensa importanta atat pentru apararea Croatiei, cat si a Bosniei impotriva agresiunii «marii serbii» si pentru supravietuirea poporului croat pe teritoriul sau istoric, in timpul razboiului patriotic”, a declarat presedinta.

Inainte de anuntul mortii lui Praljak in presa croata, presedinta si-a intrerupt ”de urgenta” o vizita in Islanda. in opinia sa, el incarna ”adevarul pe care l-a aparat neincetat dupa razboi”.

Impreuna cu alti cinci reprezentanti ai Republicii croate Herceg-Bosna, o entitate autoproclamata a croatilor din Bosnia, Praljak asista miercuri la sedinta in apel a condamnarii lor din cauza rolului lor in razboiul pe care l-au purtat in 1993 si 1994 cu fortele bosniace.

Ei au fost gasiti vinovati de o ”intreprindere criminala comuna” cu scopul de a impune o dominatie croata, recurgand la epurarea etnica in zonele pe care le controlau fortele lor.

Razboiul din Bosnia i-a opus in principal pe musulmani sarbilor. Croatii si musulmanii au luptat in 1993 si 1994.

Imaginea cea mai simbolica a acestui ”razboi in razboi” a fost distrugerea, in noiembrie 1993, a "Stari Most", podul otoman de la Mostar.

Numele Praljak este asociat acestei distrugeri. ”Era doar un pod vechi”, declara el in 2004.
 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si