„Putin este un criminal de război ”, a spus jurista din Elveţia, în vârstă de 75 de ani, care în cariera sa a investigat crime de război în Rwanda şi în fosta Iugoslavie, într-un interviu acordat cotidianului Le Temps.

Aceasta susține că emiterea unui mandat de arestare internațional este necesară pentru ca Vladimir Putin și liderii ruși să răspundă pentru crimile comise în războiul declanșat pe teritoriul Ucrainei, pe data de 24 februarie.

Mii de ucraineni au fost uciși

În cele cinci săptămâni de război, mii de cetățeni ucraineni au fost uciși, câteva milioane forțați să își părăsească locuințele și cartiere întregi unde case și blocuri au fost distruse de bombardamentele trupelor ruse. Carla Del Ponte spune că emiterea unui mandat de arestare internațional reprezintă faptul că „o activitate de investigare a fost efectuată”.

Citeste si: Papa Francisc se gândește la o deplasare la Kiev: „Da, este în discuție”

„Este singurul instrument care există şi care permite arestarea autorului unei crime de război şi aducerea lui în faţa”, justiției internaționale, a explicat fostul procuror.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă- wowbiz.ro

„Emiterea unui astfel de mandat nu înseamnă că Putin va fi arestat; dacă rămâne în Rusia, acest lucru nu se va întâmpla niciodată. Însă îi va fi imposibil să iasă din ţară, iar acesta ar fi un semnal important care arată că numeroase state sunt împotriva lui”, a declarat Carla Del Ponte.

Anchetă preliminară pentru războiul din Ucraina

Parchetul CPI, cu sediul la Haga, a deschis în data de 3 martie o anchetă preliminară privind posibilele crime din Ucraina, după ce a primit sprijinul a 40 de țări membre ale tribunalului.

Citeste si: Vladimir Putin taie aprovizionarea cu mâncare. Cum va fi afectată țara noastră de lista liderului de la Kremlin

„Trebuie găsite şi dovezi care să incrimineze înalţi responsabili politici şi militari. Dificultatea constă tocmai în a ajunge la vârful lanţului de comandă pentru a stabili cine a planificat, ordonat şi executat aceste crime de război”, a mai adăugat Carla Del Ponte.

Nici Rusia, dar nici Ucraina nu sunt membre ale CPI.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si