Close sidebar
Close sidebar

VIDEO - Azilele groazei: Focar de râie descoperit în azilul din Mureș. Primele declarații ale patronului: „Nu erau legați!”

Noi nereguli au fost descoperite în azilele groazei din România. Este vorba despre un centru de recuperare din Mureș, unde mai multe persoane au fost găsite în condiții dure. O parte dintre aceștia ar fi fost minori, iar toți ar fi fost bătuți. Detalii cutremurătoare.

Estera Maria,


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

UPDATE: Patronul azilului și alte două persoane au fost reținute

Anchetatorii au descoperit că grupul infracțional  trăia din banii bătrânilor internați în azilul groazei din Mureș. Trei persoane, printre care se numără și patronul azilului, Cosmin Păpuc, au fost reținute.

De asemenea, au fost anunțați și reprezentanții Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Mureș și ai Direcției de Sănătate Publică Mureș, pentru luarea măsurilor legale din competență.

Această acțiune are drept scop protejarea vieții și sănătății, oferirea de ajutor și sprijin persoanelor vulnerabile, în special celor cu dizabilități și vârstnice, care se află în dificultate, în anumite centre de îngrijire.

În acest caz, a fost sesizată unitatea de Parchet competentă”.

La fața locului au intervenit și echipaje medicale. Purtătorul de cuvânt al ISU Mureș, Georgiana Oltean, a transmis că: „

În urma unui apel primit în Dispeceratul Integrat pentru Apeluri de Urgență 112, ISU Mureș a fost solicitat să intervină pentru acordarea de asistență medicală, prim ajutor de urgență și transportul unor persoane vârstnice cazate într-un centru de îngrijire din localitatea Bărdești.

La fața locului au fost dislocate 3 autospeciale de transport personal și victime multiple, 2 ambulanțe SMURD B2, o ambulanță SMURD C1- Terapie Intensivă mobilă, un microbuz, precum și 2 autospeciale de primă intervenție și comandă.

Până în momentul de față din totalul de 30 de persoane identificate, 13 au fost deja transportate la UPU Târgu Mureș pentru îngrijiri medicale suplimentare, acestea suferind afecțiuni cronice.

De asemenea, o persoană a fost preluată de aparținători și alte 17 persoane vor fi relocate în alte centre de îngrijire aparținând de DGASPC din municipiul Sighișoara (4 persoane) și localitățile Luduș (9 persoane) și Ideciu (3 persoane)”.

„Referitor la persoanele din Centrul de îngrijire și asistență pentru persoane adulte cu dizabilităţi din localitatea Bărdești, județul Mureș.

La Serviciul UPU SMURD din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş au ajuns, în seara zilei de 27 iulie 2023, 13 persoane majore provenind din Centrul de îngrijire și asistență pentru persoane adulte cu dizabilităţi din localitatea Bărdești, județul Mureș.

Toate persoanele au beneficiat de evaluare medicală, majoritatea prezentând afecţiuni neuropsihiatrice. În urma evaluării, la 11 persoane nu s-au constatat probleme de natură medicală care să necesite intervenţie de urgenţă, acestea fiind transferate la Secţia Clinică Psihiatrie a Spitalului Clinic Judeţean Mureş.

Două persoane au rămas sub supraveghere în cadrul UPU SMURD al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, pentru că starea lor a impus internare în secţii medicale.

Una dintre persoane era cu deficit neuropsihiatric accentuat şi caşectică, iar cea de-a doua prezenta sechele neurologice după un AVC, fiind imobilizată la pat, cu o patologie cardiacă cronică aflată sub tratament. La momentul examinării, prezenta o stare de deshidratare, ameliorată după tratament în UPU, şi patologie reno-urinară care necesită internare într-o secţie medicală.

Ambele persoane au fost reţinute şi internate pentru investigaţii suplimentare şi tratament de specialitate.

Menţionăm că personalul medical nu a avut acces la dosarul medical al pacienţilor pentru a afla bolile de bază”.

Azilele din România, centre de tortură: „Era piele și os și acoperită de muște”

„Persoanele acestea zăceau pur şi simplu pe saltele murdare de urină, fecale, sânge, iar o tânără se afla într-o stare gravă de malnutriţie. Era piele şi os şi era acoperită de muşte. O alta plângea şi cerea apă", a declarat Georgiana Pascu, CRJ.

„Se auzeau plânsete noaptea”. Șapte persoane au fost găsite închise în subsolul unui azil din Mureș, trăind în condiții greu de imaginat. Oamenii ar fi fost bătuți

[Sursa foto: observatornews.ro]

Potrivit surselor Observator, beneficiarii au fost aduși din mai multe centre din țară în centrul din Mureș. Chiar și așa, nicio persoană nu figura ca fiind internat acolo.

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

La doi dintre aceştia am putut vedea urme proaspete de legături. I-am întrebat ce s-a întâmplat, de faţă cu poliţia şi au confirmat că au fost legaţi recent de conducerea acestui centru, de mâini şi de picioare.(...) Condiţiile igienico-sanitare erau deplorabile. Nu erau pentru a îndeplini condiţii corespunzătoare de autorizat.(...) Imaginați-vă cât de crunt este să fii închis, mutat dintr-un loc in altul şi să te trezeşti lipsit de apărare în subsolul unei clădiri ca aceasta", a mai adăugat Georgiana Pascu.

Până acum nu au fost sesizate probleme la centrul din Mureș

În ultimele luni, azilul a fost verificat de mai multe ori. Cel mai recent control a avut loc în urmă cu două zile. Reprezentanții Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială au menționat că totul părea normal.

Am fost de mai multe ori în control la acest centru. De fiecare dată când au venit inspectorii sociali în control au găsit lucrurile în normalitate. Au fost 4 inspectori de la AJPIS Mureş, au verificat, au fost 20 de beneficiari, pe care aceştia i-au identificat cu buletinul şi nu au sesizat altceva", a declarat Cristian Răduţ, director executiv AJPIS Mureş, potrivit observatornews.ro

Citește și: VIDEO- Dosarul „Azilele Groazei”: Suspecții, în fața Tribunalului București pentru a-și afla sentința

UPDATE- Beneficiarii azilului din Mureș au fost găsiți într-o stare de degradare incredibilă. Aceștia stăteau pe saltele pline de fecale, urină și sânge. Majoritatea nu puteau vorbi și nu se puteau mișca și erau plini de muște, murdărie. De asemenea, ei au fost găsiți malnutriți, într-o încăpere încuiată de trei metri pătrați.

Centrul de Resurse Juridice, în vizită la azilul din Mureș

Centrul de Resurse Juridice a anunțat, joi seară, că a efectuat o vizită de monitorizare la Centrul de îngrijire și asistență Căsuța Lu’ Min din județul Mureș.

Azilele groazei. Șapte persoane au fost găsite închise în subsolul unui azil din Mureș, trăind în condiții greu de imaginat. Oamenii ar fi fost bătuți

[Sursa foto: news.ro]

„Echipa a constatat că, pe lângă cei 23 de beneficiari ai centrului cazaţi în camere, în subsolul clădirii erau ascunse în spatele unei perdele de plastic, printre grămezi de moloz, materiale de construcţie, saci de haine, echipamente medicale vechi, 4 persoane cu dizabilităţi grave care zăceau culcate pe saltele murdare de fecale, urină şi sânge, cu muşte pe ele, care nu se puteau apăra şi nu puteau cere ajutor (nonverbale şi incapabile a se deplasa).

Una dintre persoane era în stare avansată de malnutriţie (piele şi os), cu leziuni la nivelul şoldului, acoperită de muşte, mirosind puternic a fecale”, a transmis, joi seară, CRJ, într-un comunicat de presă.

CRJ a mai adăugat că o persoană din subsol era acoperită de fecale și sânge la nivelul feței și mâinilor.

„Celelalte 2 persoane nu se puteau mişca şi nu puteau să comunice, fiind deosebit de speriate când am încercat să ne apropiem de ele. La orele 13:30, imediat după ce am văzut persoanele din subsol, am cerut de urgenţă ajutor la 112. Până la sosirea echipajelor de poliţie şi salvare, am mai identificat o persoană care locuia în subsol, dar care se putea deplasa şi ieşise din acel spaţiu, la parterul imobilului”, se mai arată în comunicat, potrivit news.ro

Citește și: VIDEO- Azilele groazei. Magistrații au decis: Frații Godei român în arest preventiv

Azilele groazei. Șapte persoane au fost găsite închise în subsolul unui azil din Mureș, trăind în condiții greu de imaginat. Oamenii ar fi fost bătuți

[Sursa foto: news.ro]

În documentul citat se vorbește și despre faptul că, la sugestia unui rezident, neputând fi identificate toate persoanele, echipa a mai găsit o cameră în spatele bucătăriei. Aceasta nu avea clanță și pe ușă era un afiș pe care scria „Materiale de construcții”.

„Am solicitat deschiderea uşii şi am constatat că dincolo de aceasta mai era câteva încăperi în care am găsit alte 2 persoane aflate în stare gravă, blocate într-o cameră de aproximativ 3 m2, fără aerisire, fără iluminat, într-un pat. Accesul către acest spaţiu era blocat printr-o masă de metal pe care erau aşezate cărămizi. Am solicitat din nou serviciul de ambulanţă pentru aceste 2 persoane”, a mai transmis sursa citată.

Potrivit CRJ, unii dintre beneficiarii centrului au fost legați, amenințați și bătuți de către personalul și conducerea centrului. Ei prezentau mai multe leziuni specifice legării la nivelul mâinilor.

Oamenii legii au întocmit documente ce vor fi predate DIICOT.

Știre inițială

Șapte persoane au fost găsite în subsolul unui azil, în Mureș. Printre acestea s-ar fi aflat și minori. Oamenii erau ținuți în condiții greu de imaginat, aceștia fiind chiar și bătuți. 

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a anunțat, în cursul serii de joi, că a dispus de urgență intervenția instituțiilor statului, în urma informațiilor primite de la Centrul de Resurse Juridice asupra unor abuzuri și violențe săvârșite împotriva unor beneficiari de la centrul de îngrijire din județul Mureș

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Fiica Ralucăi Moianu nu a ascultat! Ce i-a interzis fosta prezentatoare TV tinerei de 19 ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Citește și: Azilele groazei. Tot ce trebuie să știi despre cazul care a revoltat întreaga Românie

Ministrul Muncii Simona Bucura-Oprescu a anunțat că a dispus retragerea licenței pentru Asociația „Re-Min”, centrul „Căsuța Lu' Min” din comuna Sântana de Mureș, satul Bărdești. Ea a solicitat Agenției Naționale de Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) să demareze procedura de cercetare disciplinară împotriva celor responsabili de situația halucinantă.

Azilele groazei. Șapte persoane au fost găsite închise în subsolul unui azil din Mureș, trăind în condiții greu de imaginat. Oamenii ar fi fost bătuți

[Sursa foto: antena3.ro]

30 de persoane au fost găsite în condiții mizere în subsolul unui azil

Dintre persoanele găsite în subsolul ororilor, trei sunt minore și au dizabilități. Potrivit antena3.ro, copiii găsiți în subsolul-beci, nu figurează în evidențele centrului.

Patronul a fost luat de oamenii legii, fiind dus la audieri. Licența Centrului din Bărdești a fost retrasă.

17 persoane de la centrul din Mureș au fost relocate

Licența Centrului din Bărdești, județul Mureș, unde au fost găsite mai multe persoane în condiții improprii, la subsol, a fost retrasă, a anunţat, joi seara, prefectul județului, Mara Togănel. 13 persoane au fost duse la spital și 17 au fost relocate.

Centrul din Bărdești, județul Mureș, acolo unde s-au găsit mai mulți oameni ținuți în condiții dure, într-un subsol, s-a ales cu licența retrasă, potrivit prefectului județului, Mara Togănel. Dintre persoanele depistate, 13 au fost duse la spital pentru îngrijiri, iar 17 au fost relocate.

Azilele groazei. Șapte persoane au fost găsite închise în subsolul unui azil din Mureș, trăind în condiții greu de imaginat. Oamenii ar fi fost bătuți

[Sursa foto: antena3.ro]

ISU Mureș a menționat că s-a intervenit pentru acordarea îngrijirilor medicale necesare, prim ajutor de urgență, precum și transportul persoanelor vârstnice cazate într-un centru de îngrijire din Bărdești.

Citește și: Noul ministru al Muncii, Simona Bucura-Oprescu, despre situația din „azilele groazei”: „Prioritatea mea o reprezintă modificarea legislaţiei licenţierea căminelor de bătrâni, de copii şi pentru persoanele cu dizabilităţi”

La locul incidentului șocant au ajuns trei autospeciale de transport personal și victime multiple, două ambulanțe SMURD B2 și o ambulanță SMURD C1, în care: terapie intensivă mobilă, un microbuz și două autospeciale de primă autointervenție și comandă.

Marcel Ciolacu: „Am dispus de urgență intervenția instituțiilor statului!”

Premierul Marcel Ciolacu a cerut intervenție urgență la centrul de îngrijire a persoanelor din Mureș.

„Ca urmare a informațiilor primite de la Centrul de Resurse Juridice, am dispus de urgență intervenția instituțiilor statului în cazul unor abuzuri și violențe inadmisibile comise împotriva unor beneficiari din Centrul de îngrijire și asistență Căsuța Lu'Min, din județul Mureș.  

Conform informațiilor primite, victimele erau ținute închise și supuse unor acte de violență, necesitând de urgență intervenții medicale.

Voi monitoriza îndeaproape evoluția evenimentelor pentru a mă asigura că victimele vor primi un tratament adecvat, iar vinovații vor fi trași la răspundere.

Toleranță zero în astfel de situații!", a scris Marcel Ciolacu pe Facebook.

Ministrul Muncii vrea ca cei vinovați să dea socoteală

Simona Bucura-Oprescu a solicitat Agenției Naționale de Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) înceapă procedura de cercetare disciplinară pentru azilul din Mureș.

Azilele groazei. Șapte persoane au fost găsite închise în subsolul unui azil din Mureș, trăind în condiții greu de imaginat. Oamenii ar fi fost bătuți

[Sursa foto: antena3.ro]

Acolo, beneficiarii ar fi fost chiar și bătuți.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI