VIDEO&FOTO | În ce direcție se deplasează norul de fum toxic care a rezultat în urma incendiului de la Glina. Anunțul ANM
Reprezentanții Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) au transmis că norul de fum toxic din zona Glina se va dispersa și se va deplasa spre nord-est, în contextul în care vântul va sufla slab până la moderat.
Meteorologii spun că de miercuri seara, 30 martie, până joi dimineața, 31 martie, la ora 08:00, cerul va fi temporar noros, în timp ce vântul va sufla slab până la moderat, în rafale de până la 20-25 km/h, din direcție predominant sud-vestică.
Norul toxic din Glina se deplasează spre nord-est
Cei de la ANM precizează că norul toxic se va dispersa din cauza vântului și nu reprezintă un pericol.
„În cursul zilei de azi (marți – n.r.) și mâine (miercuri) în estul și în sud-estul României, circulația aerului se va face din sector predominant nordic și nord-estic. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări în prima zi a intervalului în Dobrogea, în cea mai mare parte a Munteniei, precum și în sud-vestul Moldovei, unde vor fi rafale în general de 55…65 km/h, iar în zona montană aferentă temporar vitezele vor fi de peste 70…80 km/h.
În restul teritoriului, circulația aerului se va realiza predominant din sector nord-vestic și vestic, iar vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări izolate, cu precădere în regiunile centrale. Datele furnizate de CAMS (Serviciul de Monitorizare a Atmosferei Copernicus) arată că pe parcursul zilei de astăzi și mâine (marți și miercuri – n.r.), deasupra României, concentrațiile de monoxid de carbon nu vor avea valori ridicate”, au transmis reprezentanții ANM.
Incendiu puternic a avut loc la un centru de deșeuri din Glina
Un incendiu puternic a avut loc la un centru de deșeuri din Glina, iar locuitorii au primit un mesaj Ro-Alert prin care erau rugați să evacueze zona. 13 autospeciale au venit la caz, iar pompierii s-au luptat cu flăcările ce s-au extins pe 1.000
de metri pătrați. Garda de Mediu a făcut ulterior măsurători și a asigurat populația că aerul nu este poluat.
Cu flăcări uriașe și cu un fum negru și înecăcios. Așa a debutat incendiul de la centrul de colectare din Glina. S-ar fi auzit explozii în lanț, apoi au început să ardă caroseriile mașinilor, dar și lemnele din zonă.
Din cauza fumului care s-a extins în toată zona, locuitorii din București și Ilfov au primit un mesaj RO-Alert, prin care erau sfătuiți să evacueze zona.
13 autospeciale au sosit la caz iar traficul a fost blocat.
Puțin după ora 7 seara, comisarii gărzii de mediu au sosit în teren să facă măsurători pentru calitatea aerului.
Potrivit acestora, pagubele de mediu nu sunt îngrijorătoare, iar valorile s-au păstrat în limite normale. Din fericire, nimeni nu a fost rănit în incendiu.
Materialul complet îl puteți urmări în cadrul jurnalului Știrile Kanal D de la ora 19:00.