FOTO: O explozie de energie solară a creat lumini astrale spectaculoase pe cerul Noii Zeelande
Vânătorii de aurore boreale au fost surprinși când au observat luminile colorate ale aurorei boreale din Noua Zeelandă.
Luni seară, vânătorii de lumini au accesat rețelele de socializare pentru a împărtăși imagini cu lumini mov, portocalii și verzi care se plimbau peste dealurile din Christchurch, Wellington și Auckland. Nivelul neobișnuit de ridicat de activitate a furtunii solare a însemnat că Aurora Australis a putut fi văzută mult mai la nord decât se vede de obicei și în orașe în care poluarea luminoasă le-ar face în mod normal invizibile, potrivit The Guardian.
"Tsunami-ul solar" care a provocat apariția aurorelor pe cerul nopții a atins niveluri care nu au mai fost văzute în Noua Zeelandă din jurul anului 2017, a declarat Devlin Lynden, managerul proiectului Solar Tsunami de la Universitatea din Otago, care documentează furtunile și activitatea solară pentru a modela potențialele efecte ale acestora asupra infrastructurii energetice din Noua Zeelandă.
Proiectul Solar Tsunami măsoară schimbările de "nanoteslas"- o unitate de schimbare a câmpului magnetic.
În timp ce mișcarea de bază s-ar putea situa la aproximativ 20 de nanoteslas, Lynden a declarat că luni seară au măsurat schimbări "în regimul de aproximativ 600 de nanoteslas, care este la fel de mare ca cea pe care am văzut-o din septembrie 2017".
Aceleași condiții solare au declanșat aurore neobișnuite în emisfera nordică, în noaptea de duminică spre luni- aurora boreală fiind documentată în Irlanda, în părți din Marea Britanie și în până la 30 de state americane.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
În Noua Zeelandă, fluxurile de lumină au încântat privitorii, mulți dintre ei nefiind surprinși niciodată înainte de acest fenomen. "Este prima dată când văd o auroră, vreodată", a declarat un fotograf, Chris Lierhiemer, în timp ce documenta luminile verzi care se revărsau peste dealurile portuare din Christchurch.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Aurorele sunt provocate de perturbații, cum ar fi erupțiile solare sau furtunile de pe suprafața soarelui. Cele mai recente au apărut după ce soarele a emis o explozie enormă de energie, vineri. Perturbațiile solare violente pot împinge sau trage de câmpul magnetic al Pământului, scoțându-l din formă, apoi readucându-l la loc. Aceste schimbări creează unde care se deplasează prin atmosfera Pământului, iar electronii pot călători pe aceste unde, ciocnindu-se unii de alții și creând pe cer valuri de lumină și culoare.