UPDATE/FOTO/VIDEO - Mafia gunoaielor. Peste 1.500 de tone de deșeuri au fost introduse ilegal în România, sub pretextul reciclării. Capul mafiei gunoaielor, Bogdan Macra, a fost capturat pe aeroport
DIICOT a efectuat mai multe percheziții, duminică, în Arad, Bihor, Hunedoara, Alba și Sibiu, fiind vizat un grup infracțional organizat ce se ocupa cu introducerea ilegală în țară de deșeuri provenite din spațiul intracomunitar. Bogdan Macra, capul mafiei gunoaielor a fost capturat pe aeroportul din Oradea, după ce autoritățile au descoperit că peste 1.500 de tone de deșeuri au fost introduse ilegal în România.
Mai multe percheziții au avut loc, în cursul zilei de duminică, în județele Arad, Bihor, Hunedoara, Alba și Sibiu, fiind vizat un grup infracțional organizat specializat în introducerea fără drept în țară de deșeuri provenite din spațiul intracomunitar.
Au fost depistate 57 de transporturi ilegale care însumează peste 1.500 de tone de deșeuri.
„La data de 1 octombrie 2023, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T.
– S.T. Timișoara, efectuează 44 de percheziții domiciliare, în județele Arad, Bihor, Hunedoara, Alba, Sibiu, inclusiv la sediile și punctele de lucru ale unor persoane juridice, într-un dosar penal privind săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, contradandă în formă calificată, complicitate la contrabandă în formă calificată, fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals”, transmit autoritățile.
Update: Membrii grupului infracțional organizat au ajuns din nou la audieri.
Ar fi vorba despre 7 persoane, toate cu propunere de arestare preventivă.
Şapte persoane au fost reţinute şi urmează să ajungă în faţa magistraţilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiş. Cu toţii au propunere de arestare preventivă.
Au fost descoperite peste 1.500 de tone de deșeuri introduse ilegal în România
Încă din anul 2021, în zona de vest a țării, curprinzând județele Timiș, Arad, Bihor și Hunedoara, dar și în București, mai multe persoane ar fi constituit un grup infracțional organizat specializat în
introducerea fără drept în România a deșeurilor provenite intercomunitar pentru a obține beneficii financiare substanțiale.
OUG nr. 195/2005 privind protecția mediulu, arată că „Introducerea pe teritoriul României a deșeurilor de orice natură, în scopul eliminării acestora, este interzisă”. Membrii grupării s-au folosit de pretextul unor operațiuni de valorificare și reciclare a deșeurilor. Ei ar fi acționat pentru introducerea ilegală în țară a deșeurilor, punând în pericol sănătatea populației și a mediului înconjurător.
Mmebrii grupării ar fi profitat, printre altele, și de faptul că în România prețul de procesare și reciclare al deșeurilor este de 80 lei/tonă, acesta fiind unul dintre cele mai mici din UE. Așadar, aceștia urmăreau să obțină câștiguri financiare importante de pe urma acțiunilor prezentate.
Cum au fost efectuate importurile ilegale
Pe primul palier al grupului infracțional s-ar fi aflat intermediarii sau brokerii de deșeuri care s-ar fi ocupat de importuri de deșeuri disimulate ca făcând parte din categoria celor care pot fi supuse reciclării/valorificării.
Potrivit OUG nr. 92/2021, „broker” este orice persoană care se ocupă de valorificarea sau eliminarea deșeurilor în numele altor persoane, inclusiv cei care nu intră fizic în posesia deșeurilor.
Importurile s-ar fi efectuat de la societăți comerciale din mai multe țări din Europa. Disimularea s-ar fi realizat și prin falsificarea documentelor însoțitoare, în care s-au făcut mențiuni nereale, specificându-se că materialele transportate fac parte din categoria celor care pot fi supuse reciclării.
Al doilea palier al grupului ar fi fost reprezentat de transportatori români, care s-ar fi deplasat la sediile ori punctele de lucru ale firmelor comunitare, de obicei în Italia, acolo under ar fi procedat la încărcarea deșeurilor pentru reciclarea lor în țară, ulterior.
Actele de transport și documentele însoțitoare ar fi conținut mențiuni care nu corespund realității. Potrivit acestora, deșeurile încărcate urmau să fie supuse operațiunilor de valorificare.
Pentru reducerea cheltuielilor pentru procesarea deșeurilor, majoritatea operatorilor comunitari ar fi procedat la colectarea nediferențiată pe categorii a deșeurilor și încărcarea mijloacelor de transport ale transportatorilor români cu deșeuri care nu puteau face obiectul reciclării sau cu deșeuri municipale, fapt interzis de normele europene și legislația națională.
Pe cel de-al treilea palier al grupării s-ar fi aflat administratorii și societățile care au ca obiect de activitate valorificarea/reciclarea deșeurilor. Membrii grupului infracțional ar fi încercat să ascundă trasabilitatea deșeurilor prin atestarea nereală în documentul informativ însoțitor pentru transporturile de deșeuri, a instalației de reciclare/recuperare a operațiunii de recuperare la care urma să fie supus deșeul.
Deși încărcătura era formată din deșeuri, transportatorii, cu ajutorul intermediarilor, ar fi atestat în mod nereal în documentele însoțitoare, specificând că transportă materie primă și s-au prezentat la intrarea în România în punctele de trecere a graniței în care nu activau funcționarii de mediu, încălcându-se prevederile Ordinului nr. 1736/2022 cu privire la raportarea introducerilor în țară de deșeuri în Sistemul informatic de asigurare a trasabilității deșeurilor, precum și Ordinul nr. 831/49/2022 cu privire la punctele de trecere a frontierei obligatorii pentru transporturile de deșeuri.
După ce au trecut deșeurile ilegal în România, membrii grupului infracțional ar fi încercat să șteargă urmele infracțiunii de contrabandă calificată și au încercat să influențeze trasabilitatea pentru a ascunde proveniența deșeurilor și la transportarea lor la diverse societăți care dețineau instalații de reciclare.
De asemenea, pentru a nu fi prinși de organele de control, transportatorii ar fi acționat doar la finalul săptămânii, în general pe timp de noapte, și au încercat să profite de oboseala acumulată de organele de control, dar și de faptul că la ore târzii în noapte funcționarii de mediu lipsesc din punctele de trecere a frontierei.
La sediul DIICOT Timișoara vor fi conduse aproximativ 40 persoane pentru audieri.
Bogdan Macra, săltat de poliție de pe aeroportul din Oradea
Capul mafiei gunoaielor, Bogdan Macra, a fost săltat de pe aeroportul din Oradea de către autorități atunci când se întorcea din concediul petrecut în Antalya, duminică dimineață.
Au fost aduse tone de gunoi din vestul Europei în depozitul firmei sale de pe un câmp din Bihor.
Tot în dimineața zilei de duminică a fost săltat și patronul firmei din Arad, de asemenea implicat în operațiunile ilegale descrise anterior.