”Sunt, fără îndoială, de spus nişte lucruri despre funcţionarea OMS, poate o lipsă de reacţie, de autonomie faţă de state, poate o lipsă de mijloace de detectare, de alertă şi de informare, de capacitate normativă”, a apreciat miercuri, într-o audiere în Comisia Afacerilor externe din Senatul francez, Jean-Yves Le Drian.

Citeste si: Klaus Iohannis, declarații la Palatul Cotroceni- LIVE

”Însă nu este în mod automat reponsabilitatea actorilor OMS, este vorba despre baza instituţiei şi eu cred că actuala criză ar trebui să ne permită să revizuim rolul fiecăruia dintre instrumentele mari care există

în prezent”, a spus el.

Parisul a anunţat că ”regretă” decizia preşedintelui american Donald Trump de a suspenda contribuţia financiară a Statelor Unite la OMS- în plină criză a noului coronavirus- şi că Franţa speră la ”o revenire la normal”, pentru ca OMS- autoritatea însărcinată cu sănătatea la ONU- să-şi poată continua activitatea.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Au plătit 4.400 de euro pe o vacanță de lux, în Egipt, dar realitatea arăta complet diferit față de poze: Am avut un șoc- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

”Este neplăcut, când există o pandemie, ca singurul instrument de cooperare mondială să fie pus în dificultate. OMS este un instrument important”, a insistat şeful diplomaţiei franceze, apreciind că este necesar să se acţioneze astfel încât ”mâine să nu ne aflăm în situaţia ca OMS să nu se afle în deplinătatea funcţiei sale”.

Citeste si: OMS: Consumul de alcool creşte riscul de contractare a Covid-19 şi înrăutăţeşte efectele bolii

În aprilie 2019, Franţa şi Germania şi-au anunţat la ONU voinţa de a înfiinţa o ”Alianţă a multilateralismului”, pentru a contracara încercările de a sparge acest soclu al ordinii internaţionale care acţionează în lume din 1945.

Membrii acestei Alianţe se reunesc prin videoconferinţă joi, a anunţat Le Drian.

Obiectivul acestei reuniuni este o îmbunătăţire a ”sistemului sanitar internaţional pentru a face mai coerent, mai dinamic şi mai pertienent ansamblul instrumentelor şi pentru a clarifica opţiunile financiare”.

Citeste si: Ministrul Sănătății, anunț de ultim moment. Crește numărul persoanelor testate în România

”Această situaţie ne permite poate să refondăm un multilateralism al sănătăţii, care să beneficieze de experienţa anterioară a OMS, care să încerce să tragă concluziile crizei şi să poată construi un nou dispozitiv coerent”, subliniază Jean-Yves Le Drian.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si