UPDATE: Incep sa vina primele rezultate din teritoriile de peste mari:
Saint-Pierre-et-Miquelon: Macron 63,3%, Le Pen 36,7%
Saint-Barthélemy: Macron 58,4%, Le Pen 41,6%
Saint-Martin: Macron 67,6%, Le Pen 32,4%
Guadeloupe: Macron 75,1%, Le Pen 24,9%
Martinique: Macron 77,5, Le Pen 22,5%
Guyane: Macron 65%, Le Pen 35%
America de Nord
Statele Unite:
Chicago/ Midwest: Macron 92%, Le Pen 8%
Boston: Macron 95,7%, Le Pen 4,3%
Canada:
Ottawa şi Montréal: Macron 90%, Le Pen 10%
Cine sunt cei doi candidati la sefia statului:
Emmanuel Macron, 39 de ani, fost bancher de investitii si ex-ministru al Economiei in mandatul presedintelui François Hollande, sosit in frunte dupa primul tur, este dat favorit detasat in ultimele sondaje care il crediteaza ca avand intre 61,5 si 63% din voturi comparativ cu 37-38,5% cat ar intruni rivala sa in varsta de 48 de ani.
Dar votul surpriza in favoarea Brexit in Regatul Unit sau victoria neasteptata a lui Donald Trump in Statele Unite indeamna la prudenta vizavi de anchetele de opinie care intampina dificultati in Franta in masurarea efectului posibil al "votului alb" si a absenteismului la vot.
Cei doi pretendenti dau asigurari ca reprezinta innoirea clasei politice, dar unul apara liberul schimb si vrea aprofundarea integrarii europene, in timp ce celalalt denunta "globalizarea salbatica" si imigratia si doreste un "protectionism inteligent", arata AFP.
Participarea de duminica aceasta ar putea fi slaba: doar 68% din persoanele chestionate spun ca sunt sigure ca vor merge sa voteze, in conditiile in care pentru prima oara in ultimii aproape 60 de ani cele doua mari partide traditionale, de stanga- Partidul Socialist si de dreapta- Republicanii, sunt in afara celui de-al doilea tur prezidential. Iar la extrema stanga, unii refuza sa aleaga "intre ciuma si holera".
Cei doi candidati vor vota in nordul Frantei, Macron, in statiunea balneara Touquet, iar Le Pen, in fieful sau Henin-Beaumont.
Campania s-a incheiat vineri in confuzie dupa difuzarea a mii de documente ale campaniei lui Emmanuel Macron, piratate si prezentate online, o operatiune calificata imediat de catre echipa candidatului ca una de "destabilizare".
Presedintele francez, François Hollande, a dat asigurari sambata ca atacul informatic masiv asupra unor documente ale echipei de campanie a candidatului de centru Emmanuel Macron, publicate chiar inainte de turul al doilea al alegerilor prezidentiale de duminica, nu va ramane 'fara raspuns'.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
"Stiam ca existau aceste riscuri in timpul campaniei prezidentiale, pentru ca s-a intamplat si in alte parti. Nimic nu va ramane fara raspuns", a declarat el pentru AFP.
Comisia nationala de control privind campania prezidentiala, care s-a reunit sambata dimineata, a recomandat institutiilor media "sa dea dovada de responsabilitate si sa nu transmita aceste materiale, pentru a nu afecta sinceritatea scrutinului".
Aproximativ 47,5 milioane de francezi sunt chemati la urne incepand de la ora 6,00 GMT pana la ora 17,00 GMT (chiar 18,00 GMT la Paris si in unele mari orase), sub masuri de inalta securitate: peste 50.000 de politisti, jandarmi si militari sunt desfasurati pentru a asigura securitatea scrutinului.
Franta, care traieste din 2015 sub regimul starii de urgenta, a scapat poate dintr-un nou atentat islamist odata cu arestarea in noaptea de joi spre vineri a unui fost militar de 34 de ani, convertit la islam si jurand supunere fata de gruparea jihadista Stat Islamic (SI). El a fost retinut in proximitatea unei baze militare din Evreux, la o suta de kilometri nord-vest de Paris, cu arme ascunse in apropiere.
Pe 20 aprilie, cu trei zile inaintea primul tur al alegerilor prezidentiale, un politist a fost ucis pe artera pariziana Champs-Elysees. Atacul a fost revendicat de SI, grupare aflata la originea majoritatii atentatelor care au facut 239 de morti in Franta din ianuarie 2015.
Sursa foto: Time