Ce trebuie să știi când pregătești friptura de pui la grătar. Secretele marilor bucătari
Există câteva reguli pe care ar trebui să le respectați pentru a obține friptura de pui perfectă. Courtney Rada, gazda show-ului „Carnivorous”, a explicat într-un interviu acordat pentru Insider care sunt cele mai frecvente greșeli pe care le facem atunci când gătim carnea de pui la grill.
Friptura de pui este un preparat ideal pentru orice ocazie. Fie că este vorba de mese în familie sau petreceri, preparatele din pui la gratar sunt nelipsite. Savoarea unei fripturi perfecte de pui este o plăcere atât pentru cei mici cât și pentru adulți.
Friptura de pui. Aveți grijă la temperatura cărnii!
În primul rând, asigură-te că temperatura cărnii nu este foarte ridicată.
„Dacă folosești un grill pe gaz, temperatura ideală este cea medie spre înaltă — în jur de 180 de grade”. Dar dacă folosești cărbuni ca să pregătești aripioare, împinge cărbunii într-o parte a grătarului, astfel încât puiul să fie gătit la căldură indirectă”,spune Courtney.
Al doilea pas către friptura perfectă este să nu lasați grătarul deschis pentru a nu se pierde caldură. De fiecare dată când deschideți ușa grill-ului temperatura scade. Potrivit ar fi să folosiți un termometru pentru carne. Temperatura perfecta, potrivit lui Courtney, este cea de 76 de grade. Termometrul se introduce în partea cea mai groasă a bucății respective de carne.
Așteaptați câteva minute înainte de a asezona carnea cu sosul preferat
Al treilea pas il constituie asezonarea cărnii. „Sosul formează o crustă caramelizată, dar adăugându-l prea devreme, zahărul se va arde prea repede și va fi mult mai greu să-ți dai seama dacă s-a făcut carnea”, spune Courtney.
Nu aglomerați grill-ul, evitați să amestecați legumele cu carnea
Chiar dacă este tentant să gătiți atît carnea cât și legumele în același timp, evitați să o faceți. Carne se gătește la temperaturi diferite față de legume. „Asta înseamnă flăcări mai mari și un gust de ars al cărnii”, a explicat Coutney.
Pieptul, aripioarele și pulpele se gătesc la temperaturi diferite. Courteny sugerează ca pieptul de pui să fie întors de 4 ori în procesul de gătire. Tot aceasta afirmă că un piept de pui gătit corect se va dezlipi cu ușurință de pe grătar.
Nu vă grăbiți să taiați carnea
Pentru a nu deveni uscată, carnea trebuie sa se răcească. Pentru bucațiile mici de carne sunt suficiente doar 5 minute, în timp ce pentru un pui întreg este nevoie de aproximativ 15-30 de minute.