Close sidebar
Close sidebar

VIDEO - Fructe asiatice în livezile românești. Rodiile, baby kiwi și kaki au stârnit interesul cultivatorilor

Arbuștii de curmal chinezesc, care produc fructe gustoase și dulci, asemenea merelor, vor putea fi văzuți cât de curând prin livezile din țara noastră. Asta, pentru că fermierii români au pus ochii pe speciile exotice aflate în curs de aclimatizare la Stațiunea Pomicolă din Buzău. Cercetătorii de aici spun că rodiile, baby kiwi sau kaki au stârnit interesul cultivatorilor de fructe.

Redactia Stirile Kanal D,

Fructe asiatice în livezile românești. Rodiile, baby kiwi și kaki au stârnit interesul cultivatorilor

[Sursa foto: Captură Știrile KANAL D]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

De peste 4 ani, Stațiunea de Cercetare pentru Pomicultură din Istrița de Jos, județul Buzău, testează specii necultivate în România și a scos deja la vânzare arbuști de curmal chinezesc.

Citește și: VIDEO- Recoltă vândută direct de pe câmp din cauza secetei și dăunătorilor

Rareș Pândaru, cercetător: „Ca și textură, este asemănătoare cu a unui măr, este un fruct destul de crocant și suculent, și extrem de dulce. Are un nivel de zahăr destul de ridicat, ceea ce îl face destul de de interesant și de apreciat mai ales pentru copii.”

Ghiveciul de curmal chinezesc costă 50 de lei 

Curmalul chinezesc poate fi cumpărat deja din pepiniera pomicolă de la Istrița de Jos și costă 50 de lei ghiveciul.

Curmalele pot fi consumate atât în stare proaspătă, cât și deshidratate sau folosite la dulcețuri și gemuri.

„Sunt  un soi foarte productiv, vedeți că are o grămadă de fructe. Sunt niște fructe excepționale, spunem noi, datorită calităților sale nutraceutice deosebite. Vorbim de un conținut extrem de ridicat în vitamina C, mult mai mult decât al altor fructe, precum merele sau chiar citricele, și o grămadă de alte calități.”

Baby kiwi a stârnit interesul cultivatorilor buzoieni

Baby kiwi, o altă specie fructiferă exotică, este studiată și ea de câțiva ani de horticultorii buzoieni. Pomișorii cresc în pepiniera stațiunii Istrița de Jos, pentru ca cercetătorii să observe cum se adaptează la solul și clima zonei. Roadele și-au arătat deja calitățile.

Citeste si: Iasmina este adolescenta din Iași, care și-ar fi pus capăt zilelor după o ceartă cu părinții. Verișorul tinerei face declarații cutremurătoare: „A fost pedepsită”- kanald.ro

Citeste si: Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc- wowbiz.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

Andrei Tabacu, cercetător: „În momentul de față ele se pot consuma ca atare, se consumă fără să dăm pielița jos și așa un gust foarte dulce, mult mai duce decât kiwi-ul care se află pe piață.”

În livada experimentală de la poalele Dealului Istrița cresc și rodii. Plantația experimentală se află la al doilea an de la înființare și la primul an cu rod.

Andrei Tabacu, cercetător: „De când am plantat-o, din 2021, pe timpul iernii am învelit-o cu paie. Anul acesta vrem să lăsăm 3-4 plante descoperite, să vedem cum se comportă de-a lungul iernii, să vedem dacă trec peste iarnă și să vedem dacă pot rezista.”

Specialiștii Stațiunii Pomicole Istrița de Jos le recomandă fermierilor care vor să cultive aceste specii să fie atenți în primul rând să le ferească de frig. Pentru asta, puieții trebuie înveliți în paie, în primul an de cultură.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI