Marius Gabriel Cazacu, bucatar: Astazi se recomanda crapul de balta, care este cel mai cautat pentur saramura, chefalul de Marea Neagra, si stavridul, luat proaspat de la noi de aici.
Pestele pe plita, platourile cu delicatese si fructele de mare sunt specialitati gatite cu maiestrie de bucatarii de la malul marii. Pestele nu este doar proaspat, dar este prins direct din Marea Neagra.
Liliana Nistor, ajutor bucatar: Platoul contine midi afumate, zacusca, icre stuca, icre de crap, chiftelute, midi marinate, rapine pane,scrumbie marinata.
Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro
Marius Gabriel Cazacu, bucatar: Aici avem borsul de peste care e facut din crap amesteca cu frito.
Pericolul vine, insa, de la pestii crescuti in bazine artificiale, care de multe ori abunda in metale grele si in bacterii.
Dr. Tania Zaharia, director stiintific INCDM Grigore Antipa: Cele mai afecate pof fi speciile care provin din crescatorie, deci din acvacultura, pentru ca acestea sunt crescute in zone statice, deci nu migreaza ca
Multe specii de pesti sunt crescute in astfel de bazine care comunica direct cu lacul, marea sau oceanul dupa caz. Iar daca zona respectiva este poluata, atunci vietuitorele vor asimila direct mercurul si alte metale grele din apa. Aceeasi problema este si la midiile ce cresc in zonele in care trec zilnic vapoare.
Dr. Tania Zaharia, director stiintific INCDM Grigore Antipa: Anul trecut la midie s-a deposit concentratie la cupru in zona Costinesti, dar si la Sulina mai mari.
Cei mai contaminati pesti sunt rechinul, pestele spada, macroul de mare si tonul alb. Cel din urma este folosit mai ales in conserve, are un continut mediu de mercur si tocmai de aceea se recomanda consumul a doar 46 de grame pe saptamana.
Studiile arata ca romanii consuma, in medie, intre 4 si 6 kilograme de peste pe an.