Frumuseti naturale unice: povestea Romaniei in imagini. Ati fost aici?
George Mihai si Vlad Ciobanu ne spun povestea Romaniei in imagini si ne poarta astazi pe plaiuri vrancene, acasa la celebra balada Miorita. Dumneavoastra ati fost aici?
Ion Militaru, director Parcul Natural Putna Vrancea: Cascada Putnei, intr-adevar, este cea mai vizitata locatie din parc, este si foarte usor de vizitat, pentru ca e foarte aproape de Drumul National. Vorbim despre o cascada declarata monument al naturii prin '73… Da, in 1973 a fost declarata ca rezervatie naturala. Ea si-a pastrat statutul pana in momentul de fata.
Din fericire, lumea incepe sa se indrepte catre natura. Cheile Tisitei cred ca merita si ele vizitate. Sigur! E o rezervatie naturala care te face sa te intorci efectiv in natura. Mergem!
Intrarea in rezervatia naturala Cheile Tisitei… Bine ati venit! Sau impropriu spus chei, nu e un canion asa foarte… ba da, ba da, are o portiune de cateva sute de metri in care e foarte ingusta valea si cu pereti abrupti, stancosi, e ca un canion.
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Undeva mai sus, nu chiar la intrare. Aici, sansele cresc considerabil. Mai ales ca astazi, nefiind weekend, e mai liniste. E mai liniste, exact!
N-am avut noroc sa vedem vreun animal salbatic dar cui ii pasa, pana la urma? Uitati-va cata frumusete ne inconjoara, nu? Exact! Pana la urma nu conteaza daca vezi ceva. E ca si la pescuit. Da, te duci la pescuit si… nu sa prinzi peste neaparat.
Da, nu sa prinzi peste neaparat. Da fii acolo-n natura.Ne-aratati mai devreme niste imagini surprinse de cateva camera speciale, cu animale salbatice in elemental lor. Da. Avem cateva camere cu senzori de miscare, pe care le punem in anumite locatii. Am reusit si-am capturat niste imagini deosebite, inclusiv, una dintre ele, reproducerea lupului. Wow! Foarte rar! Da, foarte, foarte rar! Foarte multi ursi. Lupta aceea intre doua pasari… pentru hrana. Pentru hrana, da. Si pentru suprematie, evident, pentru teritorialitate, sa zic asa.
E un traseu usor, lejer. Cei 8 km pana la tunelul mare se fac rezonabil, intre 2 ore si 2 ore si jumatate. Da, e o lectie deschisa in mijlocul naturii. Inveti cate ceva la fiecare pas. Iar daca esti mai lenes, uite, iti gasesti un loc bun de stat si meditate si poate te regasesti si pe tine, nu numai ca afli lucruri noi despre zona, despre natura, in general. Exact! Exact!
Cred ca sunt sute de pensiuni, vile, case de vacanta, aici, in zona asta a Vrancei. Putine se bucura insa de natura de jur-imprejur, asa cum aveti dumneavoastra, domnul Dan. Asa este, noi suntem intr-o zona mai… ferita. Mai privilegiata, asa, cu deschidere mai mare, cu…
Dan Cretu, proprietar pensiune Lepsa: Practic, le puneti la dispozitie casa de oaspeti, cu tot cu curtea asta generoasa, cu spatii de joaca pentru copii, cu gratar… Deci absolut tot.
Au acces la toate utilitatile, bucatarie, gratar, foisor…Exista conditii bune pentru o vacanta reusita, aici, la Lepsa. Zona asta a Vrancei e nedrept, as spune, de putin promovata si de cunoscuta, pentru ca de meritat, m-am convins ca merita deja. Sigur, noi ii asteptam cu drag!