Asasinul fugar din mafia italiană Edgardo Greco, găsit după 16 ani ca bucătar de pizza în Franța
Nimeni nu și-a imaginat că un bucătar celebru de pizza italiană din orașul francez Saint-Étienne este un asasin fugar din mafia italiană, pe care carabinierii îl căutau de mai bine de 16 ani după ce comisese mai multe crime, inclusiv în închisorile italiene. .
Mafiotul italian Edgardo Greco, fugit din țară din 2006, a fost prins acum în Franța, după ce lucra fără menajamente ca bucătar pizza de cel puțin trei ani, informează BBC News.
Capturarea lui Edgardo Greco la Saint-Étienne este a doua arestare mafiotă de mare impact făcută de autoritățile italiene în ultimele săptămâni.
Ambii bărbați erau căutați pentru comiterea unor crime îngrozitoare în anii 1990.
Cine este Edgardo Greco și ce crime odioase a comis
În timp ce Messina Denaro era „șeful șefilor” pentru celebra Cosa Nostra din Sicilia, Greco făcea parte din mafia crimei organizate din 'Ndrangheta, care provine din regiunea Calabria din sudul extrem al Italiei.
'Ndrangheta este acum cea mai puternică mafie din Italia, iar tentaculele ei se întind în Europa și America de Sud, potrivit BBC.
Edgardo Greco, în vârstă de 63 de ani, a fost căutat pentru uciderea a doi frați în timpul unui „război al mafiei” între două bande la începutul anilor 1990.
Stefano și Giuseppe Bartolomeo au fost bătuți până la moarte la un vânzător de pește din orășelul Cosenza în ianuarie 1991. Corpurile lor nu au fost găsite niciodată și se crede că au fost dizolvate în acid.
Greco făcea parte dintr-o bandă rivală și a fost, de asemenea, acuzat de tentativa de omor a unui alt bărbat mai târziu în același an.
Noua identitate a lui Edgardo Greco
Când un judecător italian a emis un mandat de arestare pentru el în 2006, Edgardo Greco a fugit. Opt ani mai târziu, s-a stabilit în orașul francez Saint-Étienne, la sud-vest de Lyon, preluând în cele din urmă postul de bucătar de pizza într-un restaurant italian.
Greco a căpătat o nouă identitate, numindu-se Paolo Dimitrio. Până acum, el fusese condamnat pe viață înapoi în Italia și a făcut obiectul unui mandat european de arestare.
Dar, în iulie 2021, fostul mafiot era suficient de încrezător în noua sa identitate, încât a apărut într-un ziar local, lăudându-se cu „rețetele regionale și de casă” ale restaurantului său, cum ar fi ravioli, risotto și tagliatelle.
Edgardo Greco, folosind numele unui criminal din Puglia, în sud-estul Italiei, avea acum o barbă grizonată și ochelari.
Presa locală l-a prezentat ca italian prin naștere, dar în fond un localnic onorabil din Saint-Étienne.
El a fost urmărit fără încetare de cel mai important procuror anti-mafia al Italiei, Nicola Gratteri, care a petrecut zeci de ani abordând ascensiunea 'Ndranghetei.
Într-o declarație de presă, poliția militară din Italia a declarat că din 2019, anchetatorii au urmărit rețeaua de sprijin a lui Greco, care i-a condus în cele din urmă peste Alpi până la Saint-Étienne.
Mafiotul era cunoscut drept „Ucigașul închisorii”
Greco a mai fost numit în cercurile criminale drept „Ucigașul închisorii” pentru că în anii 80 încercase să-l omoare pe mafiotul calabrian Franco Pino în penitenciarul Cosenza cu un pistol.
În 1996, Edgardo Greco, s-a prefăcut că vrea să colaboreze cu justiția: era un truc de a încurca apele și a obține foloase. Greco a aparținut grupului mafiot condus de frații Lino și Mario Pranno.