In articol:
Conform studiului publicat luni în Journal of Adolescent Health,cercetătorii de la Universitatea din San Francisco au analizat peste 8.000 de participanți cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani, pentru a vedea care este vulnerabilitatea lor medicală la formele severe de Covid-19. Au fost luați în calcul indicatorii de risc stabiliți de centrele americane pentru controlul și prevenirea bolilor, inclusiv condițiile de sănătate și obiceiurile de fumat, informează sursa citată.
Citeste si: Icoana care „te scapă” de coronavirus a fost adusă la Sibiu
Citeste si: Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie- wowbiz.ro
Cercetătorii au descoperit că 32% din populația totală a studiului a fost vulnerabilă medical pentru forme severe de Covid-19. Cu toate acestea, atunci când grupul de participanți care fumau țigări sau țigarete electronice a fost scos din analiză, procentul vulnerabil din punct de vedere medical a scăzut la jumătate, până la 16%.
Citeste si: Tratament miraculos destinat reglării sistemului imunitar
Fumatul, asociat cu o evoluție mai rapidă a infectării cu coronavirus
"Dovezi recente indică faptul că fumatul este asociat cu o probabilitate mai mare de progresie rapidă a COVID-19, inclusiv cu severitatea crescută a bolii, internarea la terapie intensivă sau deces", a spus Sally Adams, autorul principal al studiului și specialist la Universitatea din California, San Francisco.„Fumatul poate avea efecte adverse semnificative la adulții tineri, care de obicei au rate mici pentru majoritatea bolilor cronice”, a precizat cercetătorul american.
Conform Organizației Mondiale a Sanatatii, nu există în prezent studii de amploare care să estimeze în mod direct riscul de spitalizare cu COVID-19 în rândul fumătorilor. Cu toate acestea, 27 de studii observaționale au constatat că fumătorii constituiau până la 18,5% dintre adulții spitalizați. 8-32 Două meta-analize despre pacienții internați în cadrul studiilor din China au constatat o prevalență comună a fumatului de 7,6% (între 3,8% -12,4%) în rândul pacienților cu COVID-19.