"Fumatul are un impact negativ major atat asupra fumatorilor, cat si nefumatorilor (prin expunere la fumat pasiv si/sau involuntar). Fumatul, desi este greu de crezut, omoara mai muti oameni decat alcoolul, accidentele de circulatie, drogurile ilegale, obezitatea, tentativele de sinucidere sau de crima la un loc.

Cei mai expusi la efectele nocive ale fumatului pasiv sunt in primul rand copiii si adolescentii. Acestia sunt concomitent si tinta preferentiala a industriei tutunului. Speranta de viata a fumatorilor scade in medie cu 10 ani fata de nefumatori", spune profesorul Mihaltan.

Aceasta consecinta se realizeaza prin multiplele afectiuni unde fumatul actioneaza ca factor cauzal sau de risc.

"Astfel, tabagismul induce noua din 10 cazuri de cancer pulmonar. Cele mai frecvente alte tipuri de cancer care au legatura cu fumatul sunt cancerul gurii si al gatului, al buzelor, al faringelui, laringelui, esofagului, stomacului, vezicii urinare, colului uterin, bolile leucemice. Comparativ cu nefumatorul, fumatorul are un risc de cancer pulmonar: de 23 ori mai mare la sexul masculin si de 13 ori mai mare la sexul feminin. Alte riscuri bine cuantificate pentru alte boli pentru fumatorul activ sunt riscul de a deceda prin boala obstructiva cronica, de 12-13 ori mai mare fata de nefumatori, progresia cu 50 la suta mai rapida a aterosclerozei, riscul de doua pana la noua ori

mai mare de a face un infarct miocardic (in functie de numarul de tigari fumate zilnic) si riscul de cinci ori mai mare de a dezvolta diabet zaharat de tip 2", a continuat medicul.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

In plus, pentru femeia gravida, daca fumeaza, exista de 1,3 pana la 2,5 ori mai multe sanse de a avea o nastere prematura, iar fumatul in timpul sarcinii induce 20-90 la suta dintre cazurile de moarte subita infantila, a adaugat medicul. El a precizat ca si fumatul pasiv aduce riscuri suplimentare.

"Exista dovezi convingatoare ca o convietuire alaturi de fumatori creste riscul de aparitie a cancerului pulmonar cu 20-30 la suta la persoanele nefumatoare si de boli cardiace cu 25-35 la suta. Lista consecintelor fumatului activ sau pasiv este mult mai mare cuprinzand efecte care pot merge de la orbire, arterita, accidente vasculare cerebrale, impotenta, pana la infertilitate. In acest context, legea antifumat nr. 15 din 2016 a incercat sa protejeze atat fumatorul pasiv, cat si fumatorul activ, iar efectele sale deja se fac resimtite pe toate planurile, de la protectia salariatului nefumator pana la apararea celor dragi de acasa. Partea de educatie a populatiei este misiunea halatelor albe, iar angrenarea Universitatii de Medicina si Farmacie Carol Davila din Bucuresti in actiuni de preventie are exact aceasta misiune", a explicat profesorul Florian Mihaltan.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si