Ca şi un scaner normal, el este alcătuit dintr-o sursă de lumină, o lentilă şi un senzor de lumină ce transformă impulsurile optice în impulsuri electrice.

Ce este un cititor de cod de bare?

Cititoarele de coduri de bare sunt uşor de folosit şi stabilesc o relaţie directă între produsul oferit spre vânzare sau stocare şi sistemul de afaceri implementat. Acestea fac identificarea bunurilor mai uşoară şi mai rapidă, ceea ce permite folosirea lor în mai multe domenii, printre care sistemul bancar, retail, poştă, arhive, organizarea bibliotecilor şi multe altele, cu aplicabilitate imediată în comerţ,

depozite, aeroporturi şi firme de curierat. Viteza lor este de 5 ori mai mare decât se poate lucra doar prin intermediul tastaturii, astfel oferind feedback în timp real. Prin citirea codului de bare de pe un produs şi transformarea acestuia într-un număr transmis softului specializat se identifică denumirea produsului, preţul, tipul de ambalare şi alte specificaţii.

Tipuri de cititoare de coduri de bare

Pe piaţă, pot fi găsite, în principiu, două tipuri de astfel de aparate şi anume:

1. Cititoare de contact – aceste dispozitive sunt, în mod normal, ţinute în mână, foarte aproape de codul de bare sau chiar lipite de acesta.

Printre beneficiile acestora se numără faptul că sunt portabile, potrivite pentru afacerile mici şi mijlocii, se întreţin uşor, sunt mai ieftine decât pistoalele cu laser şi pot fi considerate scanerele de bază când se implementează modelul e afaceri pentru prima oară.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

2. Cititoare fără contact – acestea nu necesită să fie ţinute prea aproape de un produs pentru a putea citi codul şi folosesc fie un fascicul mobil fie unul staţionar, dar de cele mai multe ori, ele produc o dungă laser ce trebuie mişcată în funcţie de nevoi şi vin atât cu stativ cât şi fără, pentru a putea fi manevrate cu mai multă uşurinţă.

Punctele forte ale acestora sunt că funcţionează de la câţiva centimetrii distanţă, până la câţiva metri, în funcţie de modelul cititorului şi de dimensiunea codului şi pot fi folosite cu aproape orice aplicaţie de citire. Acestea sunt folosite mai mult când trebuie inventariate utilaje mari, ce trec prin faţa scanerului.

Cititor de coduri de bare vs tehnologii similare

În plus, citirea codurilor de bare se poate face şi cu ajutorul tehnologiei telefoanelor mobile dotate cu cameră ce are auto-focus, care pot identifica informaţiile dintr-un cod 2D optimizat pentru telefoane mobile, dar şi coduri QR ce pot fi citite mai uşor, indiferent de auto-focus. Camerele de pe telefon facilitează calea cititoarelor de coduri de bare android, ce sunt folosite în special în cinematografe, pentru a citi codurile de pe biletele de acces, în realizarea cataloagelor de cărţi şi CD-uri, citirea informaţiilor nutriţionale de pe diverse produse sau identificarea unui client prin intermediul cardului de fidelitate.

Folosirea în acest scop a unei camere presupune fotografierea codului de bare şi trecerea acestuia printr-un program conceput special pentru decodarea datelor personale înscrise în cod, singurul dezavantaj fiind că presupune un anumit grad de luminozitate şi procesul este mai

lent decât în cazul cititoarelor de coduri de bare cu tehnologie laser.

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Fiica Ralucăi Moianu nu a ascultat! Ce i-a interzis fosta prezentatoare TV tinerei de 19 ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Un cititor de coduri de bare avansat va folosi obligatoriu tehnologie cu laser, pentru a putea fi mai exact. Astfel, el funcţionează corespunzător şi în condiţii de slabă iluminare, având o rată de eroare scăzută. Modelele incluse în această categorie pot fi ţinute în mână, pentru a fi trecute prin dreptul produselor, puse în stativ şi trecute codurile de bare prin faţa acestora, tehnologie indicată mai ales în cazul produselor de mici dimensiuni, cu etichete individuale sau modele portabile, pentru o afacere dinamică.

Funcţionalităţi generale ale cititoarelor de coduri de bare

  • Oferă producătorilor un mod uşor şi rapid de a introduce date în sistemul de gestiune;
  • Îmbunătăţesc eficienţa la locul de muncă prin mărirea vitezei şi acurateţii cu care se colectează datele;
  • Elimină erorile umane;
  • Sporesc acurateţea datelor în aplicaţiile folosite;
  • Interpretează identitatea unică a fiecărui produs;
  • Gradul de eroare este aproape 0;
  • Economisesc timp şi bani, deoarece este nevoie de mai puţini oameni care să efectueze munca şi astfel profitul este îmbunătăţit.

Cititoarele de coduri de bare au un impact pozitiv atât în activităţile industriale, unde sporesc eficienţa şi productivitatea cât şi a celor comerciale, unde reduc semnificativ timpul alocat facturării.
 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si