VIDEO| Furia apelor! Imagini incredibile cu inundațiile care au făcut ravagii în peste 20 de județe din țară
Aversele torenţiale au produs inundaţii în 46 de localităţi din 22 judeţe! În acest moment cele mai afectate judeţe sunt Bihor, Neamţ, Suceava şi Vaslui. Imaginile sunt incredibile.
UPDATE: Meterologii au prelungit până miercuri Codul portocaliu de ploi torenţiale, cu acumularea de cantităţi însemnate de apă, descărcări electrice, vijelii şi grindină, în Moldova, Transilvania, Maramureş, local în Oltenia, Muntenia şi Dobrogea, dar şi la munte. În restul ţării, este Cod galben. Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis un Cod portocaliu vizând cantităţi de apă însemnate şi instabilitate atmosferică accentuată, de marţi de la ora 10.00,
până miercuri, la ora 2.00.
”În ultimele 24 de ore, din cauza precipitaţiilor abundente, pompierii au acţionat pentru evacuarea apei din 53 de case, 194 curţi, 66 beciuri/subsoluri şi 3 străzi. Cele mai afectate judeţe de aversele torenţiale sunt Bihor, Neamţ, Suceava şi Vaslui”, anunţă luni IGSU.Un eveniment deosebit a fost înregistrat în judeţul Vaslui, localitatea Rafila, unde 2 persoane au fost evacuate la rude după ce locuinţele le-au fost afectate de viitură.
Situaţia s-a îmbunătăţit la nivelul judeţelor Caraş-Severin şi Timiş. Cele 84 de persoane evacuate/autoevacuate săptămâna trecută din zone inundate (28 de persoane din localităţile Oţelu Roşu, Remetea-Pogănici, Ciuta, Zorlenţu Mare, Dezeşti – judeţul CS şi 56 de persoane din zona Lugoj şi localitatea Fârdea – judeţul TM) s-au întors la domiciliu.
Totodată, având în vedere că până astăzi la ora 12.00 este în vigoare o avertizare hidrologică COD ROŞU de inundaţii pe râul Timiş, în continuare, în oraşul Lugoj sunt dislocate echipaje pregătite de intervenţie în caz de necesitate.
Traficul rutier este restricţionat pe 1 drum naţional (DN 1R/CJ), 2 drumuri judeţene (DJ 182C/MM şi DJ 668A/HD) şi blocat pe 1 drum naţional (DN 15B/NT) şi 3 drumuri judeţene (DJ 706A şi DJ 706B/HD, DJ 159/VS).
La acest moment, ca urmare a manifestării fenomenelor hidrometeorologice periculoase, sunt intervenţii în desfăşurare în 3 judeţe (BH, NT şi SV) atât pentru evacuarea apei din case, beciuri/subsoluri, curţi, cât şi pentru îndepărtarea aluviunilor de pe tronsoanele de drum afectate.
Căderi masive de apă în luna iunie
Administraţia Naţională de Meteorologie anunţă că, în iunie, cantitatea de precipitaţii care au căzut este mai mare cu 13 litri pe metru pătrat decât media perioadei 1981-2010.
În intervalul 1 – 21 iunie s-au emis 431 avertizări de tip now-casting, din care 50 de cod roşu.
”Precipitaţii înregistrate în intervalul 1- 21 Iunie 2020. Cantitatea medie la nivel naţional, până în prezent, este de 97.5 l/mp (cu 13.0 l/mp, peste media perioadei 1981-2010 de 84.5 l/mp). Se remarcă, precipitaţii de peste 200 l/mp îndeosebi la staţii meteo din zona de munte, iar la câmpie, Slobozia (202.0
l/mp), din care 185.2 l/mp în zilele de 13-15 iunie 2020, cu 10.5 l/mp peste cantitatea înregistrată în 8 luni, de la 1 septembrie 2019- 31 mai 2020”, a transmis, duminică, Administraţia NAţională de Meteorologie.
Sursa citată a precizat că în acest interval au fost emise 431 avertizări de tip now-casting, din care 50 de cod roşu, 229 de cod portocaliu şi 152 de cod galben.
”La nivel general au fost emise 18 avertizări de cod galben şi portocaliu, iar din 9 iunie şi până în prezent, aceste alerte au fost actualizate zilnic şi dublate de cele de tip now-casting, ceea ce pune în evidenţă intensitatea fenomenelor meteorologice extreme specifice acestei perioade de instabilitate atmosferică accentuată”, a mai transmis ANM.
Meteorologii precizează că, în iunie 2019, cantitatea medie a fost de 103.7 l/mp, fiind emise un total de 1.160 de avertizări de tip now-casting, din care 51 de cod roşu.
”Concluzia este că, luna iunie este o lună a extremelor meteorologice, iar fenomenele asociate instabilităţii atmosferice cum ar fi, precipitaţiile abundente pe secvenţe foarte scurte de timp, vijeliile sau grindină, reprezintă caracteristică primei luni de vară din ţară noastră, cea mai ploioasă din anotimpul de vara şi din întreg anul”, au mai precizat meteorologii.